Προσοχή : Κρούσματα παιδιών με Ηπατίτιδα Α στις Σέρρες-Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τρία κρούσματα ηπατίτιδας Α παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε προσφυγόπουλα, που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας Σερρών

 

Σύμφωνα με έγκυρες  πηγές του Επιλογές  τα κρούσματα αφορούν  παιδιά ηλικίας 5 ως 7 χρονών τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί πιθανόν επειδή μεταφέρθηκαν στις Σέρρες αυτή τη χρονιά.Οι γιατροί ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ την άμεση αποστολή εμβολίων που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στις Σέρρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός που θα σταλεί δεν είναι ικανοποιητικός ( 50 εμβόλια για πληθυσμό 500 ατόμων)

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Green Cola
NIKOS ZAPARAS
ΒΛΑΧΟΣ

 

Παιδιά ή ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν την νόσο,  η οποία είναι καλοήθης, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα

 

 

Το Επιλογές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις

 

 

 

Σε γενικές γραμμές ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα των πασχόντων. Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η κοπρανοστοματική οδός δηλαδή όταν ένα άτομο που παρουσιάζει ηπατίτιδα Α δεν πλένει τα χέρια σωστά μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια ακουμπά τρόφιμα, επιφάνειες ή το στόμα κάποιου ανθρώπου.

 

Η ηπατίτιδα Α παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και δεν τηρούνται ορθά οι κανόνες υγιεινής.

Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 βδομάδες πριν εμφανίσει τον ίκτερο μέχρι και μια βδομάδα μετά την εμφάνιση του ίκτερου. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ιστορικό στενής επαφής με πάσχοντα. Έχουν παρατηρηθεί επιδημίες (αρρωσταίνουν πολλοί άνθρωποι μαζί) μετά από κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφών.

 

 

 
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για την ηπατίτιδα Α;

 

Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο. Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α;

 

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή και σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού.

 

Πώς εξελίσσεται η ηπατίτιδα A;

Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).

 

Πώς μπορεί κανείς να ξέρει ότι πάσχει από ηπατίτιδα Α;

 

Με ειδική εξέταση όπου γίνεται ανεύρεση των ειδικών αντισωμάτων (IgM anti-HAV) έναντι του ιού, στο αίμα ατόμου. Αν υπάρχουν λοιπόν κάποια ύποπτα συμπτώματα για ηπατίτιδα, είναι απαραίτητη η εξέταση αυτή για να γίνει η διάγνωση.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τον ιό;

 

Το Α και το Ω όπως λένε οι ειδικοί είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά πριν φάμε οτιδήποτε, επίσης έπειτα από κάθε χρήση τουαλέτας, όταν αλλάζουμε πάνες στα μωρά μας ή όταν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό,
εάν βρεθούμε σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα, να καταναλώνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό, να μην χρησιμοποιούμε παγάκια γιατί θα είναι από νερό βρύσης και να μην πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με νερό βρύσης,
αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους,
σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού,
Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βρασμό του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής χλωρίνης σε όλες τις επιφάνειες.

 

Υπάρχει ειδική θεραπεία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό με ξεκούραση και σωστή διατροφή, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτείται μόνον εάν το άτομο που έχει προσβληθεί, έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα όπως επίμονους εμέτους και επιπλοκές.

 

Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α;

 

Εμβόλιο υπάρχει και είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Προέρχεται από αδρανοποιημένο ιό και απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών για να επιτευχθεί προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 20 χρόνια.

 

Η προστασία αρχίζει να υφίσταται μετά από τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου ενδημεί η ηπατίτιδα Α.

Ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α είναι κυρίως:

όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα της νόσο
όλα τα ευαίσθητα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα A
τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες
χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών, ομοφυλόφιλοι άνδρες, χρόνιοι ηπατοπαθείς
εργαζόμενοι σε εργαστήρια που χειρίζονται υλικά δυνητικά μολυσματικά.

 

 

1 Σχόλια

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *