Βαρύ χτύπημα για τον Ντόναλντ Τραμπ: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Παρασκευή να πληρώσει πρόστιμα αξίας 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικές απάτες της εταιρείας ακινήτων που φέρει το ... Περισσότερα

Πρόστιμο 355 εκατ. δολαρίων στον Τραμπ για οικονομική απάτη στη Νέα Υόρκη

Epilogestv

Epilogestv

Βαρύ χτύπημα για τον Ντόναλντ Τραμπ: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Παρασκευή να πληρώσει πρόστιμα αξίας 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικές απάτες της εταιρείας ακινήτων που φέρει το όνομά του και του απαγορεύτηκε να διευθύνει τις επιχειρήσεις του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για περίοδο τριών ετών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου (2017-2021), μεγιστάνας που για πολλούς έθεσε σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα, μολαταύτα φιλοδοξεί να επανεκλεγεί στην προεδρία την 5η Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να αναμετρηθεί ξανά με τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, κατακεραύνωσε την απόφαση, που κατ’ αυτόν είναι «απόλυτη απάτη», διαμηνύοντας πως θα «ασκήσει έφεση».

Στην ετυμηγορία έκτασης 92 σελίδων, ο δικαστής Άρθουρ Ενγκόρον του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης διευκρινίζει πως θα του στερηθεί το δικαίωμα διαχείρισης «οποιασδήποτε επιχείρησης η νομικής οντότητας στη Νέα Υόρκη για περίοδο τριών ετών» και ότι οφείλει να πληρώσει πρόστιμα 354,86 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας Λετίσια Τζέιμς είχε ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ τον Οκτώβριο του 2022 και τον υποχρέωσε, μαζί με τους δυο ενήλικους γιους του Ντόναλντ τζούνιορ και Έρικ και την οικογενειακή εταιρεία Trump Organization, να δικαστεί για απάτη από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο.

Η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της πολιτείας, εκλεγμένη με το Δημοκρατικό κόμμα, αξίωνε να επιβληθούν πρόστιμα 370 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξήρε χθες την απόφαση, «τεράστια νίκη για αυτή την πολιτεία και για τη χώρα».

«Επιτέλους, ο Ντόναλντ Τραμπ λογοδοτεί για τα ψέματά του και τις απάτες του» διότι «ανεξαρτήτως του πόσο σπουδαίος, πλούσιος ή δυνατός νομίζεις πως είσαι, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Λετίσια Τζέιμς.

«Εργαλειοποίηση»

Από το οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέτεινε πως θα «ασκήσει έφεση» διότι «δεν υπήρξε απάτη», αλλά «εργαλειοποίηση» της δικαιοσύνης εναντίον «αντιπολιτευόμενου» πολιτικού.

Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου κατήγγειλε για νιοστή φορά «κυνήγι μαγισσών», «ανάμιξη στις εκλογές», κατηγόρησε τον δικαστή Ενγκόρον πως είναι «απατεώνας» και τη γενική εισαγγελέα πως είναι «εντελώς διεφθαρμένη».

Η υποβολή έφεσης πάντως δεν απαλλάσσει τον επιχειρηματία και πολιτικό από την υποχρέωση να πληρώσει τα πρόστιμα 355 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Μπράιαν Κουίν, καθηγητή του δικαίου στο Boston College.

Η συνήγορος του θυελλώδους μεγιστάνα σε αυτή τη δίκη, η Αλίνα Χάμπα, στηλίτευσε νωρίτερα μέσω X (του πρώην Twitter) τον «ακατάπαυστο διωγμό» και το «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» με σκοπό να «εξοντωθεί» οικονομικά ο εντολέας της.

Παραφουσκωμένα στοιχεία ενεργητικού

Οι Τραμπ πατήρ και υιοί εμφανίστηκαν επανειλημμένα σε αυτή τη δίκη-ποταμό, σε τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Κατηγορούνταν πως παραφούσκωσαν από τα χρόνια του 2010 την αξία στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας Trump Organization, του ουρανοξύστη τους, των πολυτελών ξενοδοχείων τους και των γηπέδων γκολφ που διαθέτουν σε όλο τον κόσμο, για να εξασφαλίσουν δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους από τράπεζες και καλύτερα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Πριν καν από τη διαδικασία, ο δικαστής Ενγκόρον, με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχέση μίσους, τόνιζε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, πως υπήρξε απάτη.

Σύμφωνα με τον δικαστή, η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης παρουσίασε «αδιάσειστες» αποδείξεις για το ότι «από το 2014 ως το 2021» οι κατηγορούμενοι υπερτίμησαν τα στοιχεία ενεργητικού του ομίλου κατά «812 εκατ. ως 2,2 δισεκ. δολάρια». Εξαιτίας των «επανειλημμένων απατών», ο δικαστής Ενγκόρον διέταξε τότε να ρευστοποιηθούν ο ουρανοξύστης Trump Tower, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, καθώς και ο νεογκοθικός ουρανοξύστης στον αριθμό 40 της Γουόλ Στριτ.

Η απόφαση αυτή ωστόσο ανεστάλη στην έφεση.

Advertisement
Family Kitchen

Τα ακίνητα αυτά είναι εμβληματικά της επιτυχίας του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ, που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του το 2015 αυτοπροβαλλόμενος ως άφθαστος επιχειρηματίας, που μπορούσε να εγγυηθεί την «επιτυχία» των ΗΠΑ.

«Παθολογικό»

Ο δικαστής Ενγκόρον τόνισε χθες ότι το ύψος των προστίμων που επέβαλε στον Ντόναλντ Τραμπ και στους γιους του (από 4 εκατ. καλούνται να πληρώσουν ο Ντόναλντ Τζούνιορ όσο και ο Έρικ Τραμπ) δικαιολογείται επίσης από τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Η παντελής έλλειψη μετάνοιας και μεταμέλειας είναι σχεδόν παθολογική», ανέφερε ο δικαστικός στο βιτριολικό κείμενο της ετυμηγορίας.

«Κατηγορούνται απλά πως παραφούσκωσαν την αξία των στοιχείων του ενεργητικού τους για να βγάλουν περισσότερα χρήματα (…) Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο Μπέρναρντ Μέιντοφ. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι είναι ανίκανοι να παραδεχθούν τα λάθη τους», έκρινε ο Άρθουρ Ενγκόρον.

Κατά τη διάρκεια της αστικής δίκης στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν και σε προεκλογικές του εμφανίσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έπαψε να καταφέρεται εναντίον της δικαιοσύνης, που κατ’ αυτόν βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών του προέδρου Μπάιντεν. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, κατήγγειλε πως η δίκη του ήταν «αντάξια μπανανίας».

Αντίθετα με τις ποινικές δίκες που αντιμετωπίζει φέτος -όπως για παράδειγμα αυτή που θα διεξαχθεί την 25η Μαρτίου για τις πληρωμές του με σκοπό την εξαγορά της σιωπής ηθοποιού πορνογραφικών ταινιών- ο Ντόναλντ Τραμπ και οι γιοι του δεν διέτρεχαν κίνδυνο να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

30/01/26 9:20 πμ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

30/01/26 9:16 πμ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:09 πμ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

30/01/26 9:12 πμ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

30/01/26 9:10 πμ

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:08 πμ

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ – Video

Γιορτάζουν 30 Ιανουαρίου: Οι Τρεις Ιεράρχες - Η ζωή και το έργο τους

29/01/26 11:41 μμ

Γιορτάζουν 30 Ιανουαρίου: Οι Τρεις Ιεράρχες – Η ζωή και το έργο τους

Συναγερμός για την εξαφάνιση 38χρονου από το Χαϊδάρι

29/01/26 11:40 μμ

Συναγερμός για την εξαφάνιση 38χρονου από το Χαϊδάρι

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα στη Μινεάπολη με νέο τραγούδι του

29/01/26 11:38 μμ

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα στη Μινεάπολη με νέο τραγούδι του

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε οικοδομήσει με τη Γαλλία μια διμερή στρατηγική εταιρική σχέση πολύ βαθιά»

29/01/26 8:52 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε οικοδομήσει με τη Γαλλία μια διμερή στρατηγική εταιρική σχέση πολύ βαθιά»

Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα από φωταγωγό πολυκατοικίας στο κέντρο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

29/01/26 11:37 μμ

Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα από φωταγωγό πολυκατοικίας στο κέντρο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν- Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

29/01/26 8:48 μμ

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν – Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση