Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.   Η τροπολογία αφορά σε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Η τροπολογία αφορά σε ρυθμίσεις σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, την αλιεία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Σχετικά με τη δακοκτονία, τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος για το 2019, στις περιπτώσεις όπου οι χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη του εργολάβου δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό γίνεται για τελευταία χρονιά, καθώς το ΥπΑΑΤ έχει στόχο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, με την επιστολή του προς τους περιφερειάρχες της 21ης Ιανουαρίου 2019.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της δακοκτονίας και των παραμέτρων για την επιτυχία του προγράμματος, η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέρχεται στο ΥπΑΑΤ. Προβλέπεται ότι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου εισηγείται προς τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το ύψος της προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνει μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του ΥπΑΑΤ, από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Ολόκληρη η ρύθμιση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (Α΄47) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για το έτος 2019 η οικονομική επιτροπή κάθε Περιφέρειας της χώρας, μπορεί, κατ’ εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ν’ αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη των οικείων συμβάσεων, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης: α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας διακήρυξης ψεκασμών και παγιδοθεσίας δακοκτονίας.».

Advertisement
MEGA

2. Η αριθμ. 31 αρμοδιότητα του β΄ «Υποτομέα Γεωργίας» του Τομέα Β΄ «Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία» της παρ. ΙΙ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«31. Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων, υποχρεωτικών ή συλλογικών καταπολεμήσεων, όπως η καταπολέμηση του δάκου, αρουραίων, ακρίδων. Κατ’ εξαίρεση, για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, η προμήθεια υλικών δακοκτονίας διενεργείται από τη Διεύθυνση Προμηθειών Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγείται προς τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το ύψος των δαπανών προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνεται μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010.».

Όσον αφορά στην αλιεία, τροποποιήθηκε το απαρχαιωμένο πλαίσιο του B.Δ. 666/1966 δίνοντας τη δυνατότητα ανάκλησης, μη ανανέωσης, η μη χορήγησης επαγγελματικών αδειών αλιείας, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα εν λόγω επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, φέρουν και σημαία έτερου κράτους πλην της ελληνικής.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026