Ψωρίαση: Μελέτη συσχετίζει γνωστή βιταμίνη με μείωση του κινδύνου

Η αύξηση της κατανάλωσης ριβοφλαβίνης, της βιταμίνης που είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για ψωρίαση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) εμπλέκεται στη ρύθμιση της φλεγμονής και στη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ριβοφλαβίνη, μία απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες μεταβολικές διαταραχές που συνυπάρχουν με την ψωρίαση.

Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με τη συσχέτιση ριβοφλαβίνης και ψωρίασης ήταν περιορισμένες, γι’ αυτό, στη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες επιχείρησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες που αντλήθηκαν από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), μια εθνικά αντιπροσωπευτική, διατομεακή έρευνα που διεξάγεται ανά διετία σε όλες τις ΗΠΑ.

Το τελικό αναλυτικό δείγμα της μελέτης περιλάμβανε 13.825 συμμετέχοντες. Η κατάσταση της ψωρίασης προσδιορίστηκε με τη χρήση αυτοαναφερόμενων απαντήσεων και οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διαιτητική πρόσληψη χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, στα οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το είδος και τις ποσότητες τροφίμων που είχαν καταναλώσει κατά την προηγούμενη ημέρα, ενώ στο πλαίσιο της ανάλυσης ελήφθη επίσης υπόψη και η πρόσληψη διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης παραμέτρους, όπως η χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα, δημογραφικές μεταβλητές (φύλο, φυλή/εθνοτική καταγωγή, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, εισόδημα νοικοκυριού), δείκτες σωματικής υγείας όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η αρτηριακή πίεση, καθώς και εργαστηριακές μεταβολικές αξιολογήσεις.

Στην ομάδα των 13.825 συμμετεχόντων, 409 ανέφεραν ότι ζουν με ψωρίαση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αυξημένη πρόσληψη ριβοφλαβίνης παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ψωρίασης. Επιπλέον, το in vitro μοντέλο ψωριασικών κερατινοκυττάρων των ερευνητών έδειξε στα ευρήματά του ότι τα μειωμένα επίπεδα ριβοφλαβίνης θα οδηγούσαν σε αυξημένη έκφραση φλεγμονωδών κυτταροκινών.




Babis

Συνολικά, τα στοιχεία της ομάδας υποστήριξαν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της ψωριασικής νόσου και της πρόσληψης ριβοφλαβίνης.

Η ψωρίαση σχετίζεται σημαντικά με μειωμένη πρόσληψη ριβοφλαβίνης, κατέληξαν οι επιστήμονες.

«Ο μεταβολισμός της ριβοφλαβίνης ενεργοποιείται στην ψωρίαση και εμπλέκεται στη ρύθμιση της φλεγμονής και της διαφοροποίησης των κερατινοκυττάρων. Περαιτέρω επιβεβαίωση θα έδινε τη δυνατότητα για καλύτερες διατροφικές συμβουλές για τους ασθενείς», σημείωσαν.

Οι καλύτερες πηγές ριβοφλαβίνης

Οι καλύτερες πηγές ριβοφλαβίνης είναι:

  • η μαγιά μπύρας
  • τα αμύγδαλα
  • τα προϊόντα ολικής άλεσης
  • το φύτρο σιταριού
  • το άγριο ρύζι
  • τα μανιτάρια
  • η σόγια
  • το γάλα
  • το γιαούρτι
  • τα αυγά
  • το μπρόκολο
  • τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • το σπανάκι

Τα άλευρα και τα δημητριακά συχνά εμπλουτίζονται με ριβοφλαβίνη.

Η ριβοφλαβίνη καταστρέφεται από το φως. Έτσι τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το φως. Ενώ η ριβοφλαβίνη δεν καταστρέφεται από τη θερμότητα, μπορεί να χαθεί στο νερό όταν βράζουμε τα τρόφιμα. Το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά στη διατήρησης μεγαλύτερης ποσότητας ριβοφλαβίνης από το τηγάνισμα ή το ζεμάτισμα των τροφίμων.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock

ΥγείαΨωρίαση: Μελέτη συσχετίζει γνωστή βιταμίνη με μείωση του κινδύνου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θυλακίτιδα από το ξύρισμα: Πώς προκαλείται, τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η θυλακίτιδα, μια συχνή δερματική πάθηση, εμφανίζεται όταν ένας...

Σκασμένες φτέρνες: Πώς θα προστατεύσετε τα πόδια σας τώρα που τα πέδιλα βγαίνουν από την ντουλάπα

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα πέδιλα βγαίνουν από...

ΕΟΔΥ: «Μερικές φορές γάντια. Πάντα Υγιεινή Χεριών»

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγιεινή των...

Πώς το πείραμα ενός συλλέκτη φιδιών συνέβαλλε στη δημιουργία ενός αντιδότου

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πειραματικό αντίδοτο αξιοποιώντας αντισώματα...

Τελευταία Νέα