«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Advertisement
 

Με ανάρτησή της στο facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: «Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες» και επισημαίνει ότι «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες».

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο facebook:

«Τετρακόσιοι σαράντα ένας άνδρες και αγόρια άνω των δεκατριών ετών εκτελέστηκαν. Μόνο δεκατρείς επέζησαν. Στη Ράχη του Καπή, τον λόφο πάνω από τα Καλάβρυτα που έγινε τόπος του μαρτυρίου, μέρες ξερνούσε αίμα το χώμα. Το μεγαλοχώρι του Χελμού παραδόθηκε στις φλόγες. Το σχολείο όπου κρατούνταν τα γυναικόπαιδα πυρπολήθηκε. Είκοσι επτά γειτονικοί οικισμοί καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Καπνισμένα ερείπια παντού. Πάνδημος θρήνος.

Από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, σχεδιασμένη ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι μετά τη μάχη της Κερπινής, δύο μήνες νωρίτερα, έχουν περάσει 78 χρόνια – και η πληγή παραμένει νωπή.

Advertisement

Και η μνήμη. Μια μνήμη που πάγωσε τον χρόνο για όσους έχασαν αγαπημένους, όσους έζησαν τον τρόμο και την ερήμωση. Και ταυτόχρονα μια μνήμη που βαραίνει πάνω σε όλους μας σαν ηθική υποθήκη. Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες. Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες. Και βέβαια, παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

18/11/25 10:05 μμ

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

18/11/25 10:03 μμ

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

18/11/25 11:21 μμ

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206 χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο - Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

18/11/25 11:16 μμ

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο – Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη - Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

18/11/25 10:47 μμ

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη – Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

18/11/25 10:36 μμ

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

18/11/25 10:41 μμ

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

18/11/25 10:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Νοεμβρίου

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

18/11/25 9:55 μμ

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

18/11/25 11:01 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

18/11/25 9:58 μμ

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών

18/11/25 9:56 μμ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών