«Δυστυχώς η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας μας και σήμερα δεν εξελίσσεται θετικά και το πρώτο το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε είναι η συμπαράστασή μας σε όλους και όλες ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Δυστυχώς η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας μας και σήμερα δεν εξελίσσεται θετικά και το πρώτο το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε είναι η συμπαράστασή μας σε όλους και όλες που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα, την ανάγκη να επιτύχουμε την πυρόσβεση και την κατάσβεση το συντομότερο δυνατό, χωρίς να έχουμε θύματα, χωρίς να έχουμε ζημίες, χωρίς να έχουμε τραυματισμούς, χωρίς να υπάρχουν πληγές στην περιουσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δήλωσή του για τις καταστροφικές πυρκαγιές κατά την περιοδεία κλιμακίου του κόμματος στον Έβρο και τη Ροδόπη.
«Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε ένα αποτύπωμα καμένων εκτάσεων που υπερβαίνει πάνω από 3 φορές τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 15ετίας. Η 6ήμερη πυρκαγιά στον Έβρο εξελίσσεται και σήμερα χωρίς οριοθέτηση σε μια περίμετρο 200 χιλιομέτρων, έχει δημιουργήσει καταστροφές σε πολλούς οικισμούς, απείλησε και οδήγησε σε εκκένωση το νοσοκομείο, έχει ήδη αφήσει αρνητικό αποτύπωμα με την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και έχει καταστρέψει ήδη το μοναδικό και πολύτιμο οικοσύστημα της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Δόθηκαν μάχες με αυταπάρνηση, αλλά η συνέχεια και το αποτύπωμα της πυρκαγιάς αποδεικνύουν ότι δεν είχαμε επάρκεια ως ελληνική Πολιτεία και ετοιμότητα και έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου», αναφέρει και τονίζει:
«Το πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερωθούμε και να συμβάλλουμε για την ταχύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Από εκεί και μετά οφείλω να δηλώσω ότι υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία, γιατί είναι πολύ μεγάλη η αναντιστοιχία μεταξύ της κρισιμότητας της κατάστασης και των διαθέσιμων μέσων και της προετοιμασίας της Πολιτείας».
«Πράγματι έχουμε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, είναι πρωτοφανή και τα κλιματικά δεδομένα, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην έλλειψη στελεχών στην πυροσβεστική, στην έλλειψη οργανογράμματος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο ότι ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός. Δεν μπορεί δηλαδή έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών», σχολιάζει, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ότι «έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας, αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς με 6 ημέρες πυρκαγιές και με το νοσοκομείο τους σε εκκένωση. Χρειαζόμαστε μία σοβαρή, αξιόπιστη, ισχυρή και έξυπνη Πολιτεία», σημειώνει και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα ενημερωθούμε, θα επισκεφθούμε την πυροσβεστική, βρισκόμαστε ήδη στο συντονιστικό κέντρο, θα συναντήσουμε την αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα επισκεφθούμε το νοσοκομείο, τις περιοχές που έχουν πληγεί, το δάσος της Δαδιάς, τις δημοτικές αρχές και τη μονάδα της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη Ροδόπη, σε δύο δήμους όπου έχουμε σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές. Σε όλες αυτές τις περιοχές, μετά την ταχεία πυρόσβεση, υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας και του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας».
Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, συμμετέχουν και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κυριακή Μάλαμα, οι πρώην βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Μενέλαος Μαλτέζος, καθώς και στελέχη των Ν.Ε. του κόμματος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Από την εκπαίδευση και τις τοποθετήσεις μέχρι την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης και την αναβάθμιση του συσσιτίου

22/02/26 12:10 μμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Από την εκπαίδευση και τις τοποθετήσεις μέχρι την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης και την αναβάθμιση του συσσιτίου

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

22/02/26 9:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

22/02/26 9:02 πμ

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

22/02/26 8:52 πμ

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:47 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο