Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο 58χρονος μοναχός της Μονής Ξενοφώντος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μέλος τετραμελούς αντιπροσωπείας της Μονής μετέβη στις 5 Μαρτίου στη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο 58χρονος μοναχός της Μονής Ξενοφώντος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μέλος τετραμελούς αντιπροσωπείας της Μονής μετέβη στις 5 Μαρτίου στη Μεγάλη Βρετανία,

Advertisement
 

 

 

προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, προκειμένου να μεταφέρουν για προσκύνημα απότμημα του Ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

Η πρόσκληση είχε γίνει αρκετούς μήνες, οπότε και δόθηκε η ειδική άδεια από την Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους για την μεταφορά στο εξωτερικό του λειψάνου. Οι τέσσερις μοναχοί επισκέφτηκαν διαδοχικά ναούς στο Εδιμβούργο, στο Λονδίνο, στο Μπρίστολ, στο Μπέρμινχαμ και το ταξίδι τους διήρκησε από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου, όταν δηλαδή είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού και είχαν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου οι τέσσερις μοναχοί που είχαν επιστρέψει αεροπορικώς από το Λονδίνο, μπήκαν με το πλοίο της γραμμής στο Άγιον Όρος. Λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί και στην Αθωνική Πολιτεία -από την προηγούμενη ημέρα είχε κλείσει για προσκυνητές και εργαζόμενους και είχαν ακυρωθεί όλα τα διαμονητήρια- έμειναν εκτός Μονής και απέφυγαν οποιαδήποτε επικοινωνία και επαφή με τους άλλους μοναχούς. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας τους παρακολουθούσαν στενά, με τον 58χρονο να αισθάνεται αδιαθεσία και την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται.

Στις αρχές της εβδομάδας μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο της Μονής Ξενοφώντος στο νοσοκομείο Πολυγύρου κι εδώ έγιναν δύο σοβαρά λάθη.

Αφενός μεταφέρθηκε ο ασθενής με ιδιωτικό αυτοκίνητο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τον οδηγό και αφετέρου διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ είναι γνωστό πως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό είναι το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο μοναχός έφερε όλα τα ύποπτα συμπτώματα και επιπλέον ερχόταν από μία ξένη χώρα, επίσης με πολλά κρούσματα, όπου ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο ΑΧΕΠΑ, έδειξαν ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Advertisement

Όσο για τους άλλους τρεις μοναχούς, εξακολουθούν να είναι σε καραντίνα σε Κάθισμα, έξω από την Μονή Ξενοφώντος και παρακολουθούνται στενά από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που εδρεύει στις Καρυές, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Με απόφαση την οποία εξέδωσε σήμερα (28/3) αργά το βράδυ, ο αναπληρωτής Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, γίνεται γνωστό πως θα απολυμανθούν χώροι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και τονίζεται πως πρέπει να τηρούνται με κάθε αυστηρότητα και σχολαστικότητα οι οδηγίες του Κέντρου Υγείας, του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και κάθε άλλου αρμόδιου φορέα, τόσο κατά την νοσηλεία του μοναχού, όσο και μετέπειτα για όσο χρειαστεί.

Επιπλέον ζητείται, μετά και από υπόδειξη του Κέντρου Υγείας να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των μοναχών στη διάρκεια του ταξιδιού τους με το πλοίο της γραμμής, “Εγγυήτρια”, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στο πρωινό δρομολόγιο στις 9.45 από την Ουρανούπολη. Οι τέσσερις μοναχοί κατέβηκαν στον αρσανά της Μονής, ωστόσο το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του και επέστρεψε στο λιμάνι της Ουρανούπολης.

 

Πηγή: ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου

05/12/25 11:30 μμ

Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου

Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων

05/12/25 11:28 μμ

Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων

Με ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών της Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε ο Κ. Γκιουλέκας

05/12/25 11:27 μμ

Με ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών της Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε ο Κ. Γκιουλέκας

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει σήμερα 6 Δεκέμβριου

05/12/25 8:18 μμ

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει 6 Δεκέμβριου

Τέταρτη η Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα, για πέντε εκατοστά εκτός βάθρου

05/12/25 11:31 μμ

Τέταρτη η Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα, για πέντε εκατοστά εκτός βάθρου

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

05/12/25 11:26 μμ

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

Με μήνυμα συλλογικότητας και θεματική «Μουσεία και Ελπίδα» επέστρεψε το 15ο CoMuseum

05/12/25 11:24 μμ

Με μήνυμα συλλογικότητας και θεματική «Μουσεία και Ελπίδα» επέστρεψε το 15ο CoMuseum

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν αύριο, Σάββατο, με εντολή της ΕΛΑΣ

05/12/25 11:23 μμ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν αύριο, Σάββατο, με εντολή της ΕΛΑΣ

«Ανάπλαση προσώπων από το παρελθόν»: Μasterclass του Μ. Παπαγρηγοράκη στις 9/12 στο Ναύπλιο

05/12/25 11:22 μμ

«Ανάπλαση προσώπων από το παρελθόν»: Μasterclass του Μ. Παπαγρηγοράκη στις 9/12 στο Ναύπλιο

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

05/12/25 11:20 μμ

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

Μια μεσαιωνική υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων...Η Δίκη της Μονής Δοχειαρίου στη Θεσσαλονίκη του 1361

05/12/25 11:19 μμ

Μια μεσαιωνική υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων…Η Δίκη της Μονής Δοχειαρίου στη Θεσσαλονίκη του 1361

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με πρέσβεις ΕΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική ισορροπία

05/12/25 8:09 μμ

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με πρέσβεις ΕΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική ισορροπία