Οι σεισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο οπότε οι πολίτες της χώρας μας είναι εξοικειωμένοι με τις δονήσεις.   Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι σεισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο οπότε οι πολίτες της χώρας μας είναι εξοικειωμένοι με τις δονήσεις.

Advertisement
 

 

Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, στο γραφείο αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν κινούμαστε με το όχημά μας.

 

Συνήθως ο οδηγός αισθάνεται μια ξαφνική αναπήδηση στο όχημα και το τιμόνι αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ανάλογα με την ένταση του σεισμού μπορεί αυτές οι αναπηδήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείτε να κρατήσετε το αυτοκίνητο σε ευθεία πορεία.

Η αίσθηση που θα έχετε μπορεί επίσης να μοιάζει ότι κάποιο ελαστικό σας έχει χάσει εντελώς τον αέρα ή σας έχει «χτυπήσει» ένας πολύ ισχυρός πλευρικός άνεμος.

Άλλα σημάδια που προδίδουν ότι γίνεται σεισμός αποτελούν τα δέντρα που είναι πολύ πιθανό να κουνιούνται ενώ δεν πνέουν άνεμοι, ο ήχος που προκαλείται από τον σεισμό, ρωγμές που πιθανό να δείτε να σχηματίζονται ή στην χειρότερη περίπτωση να δείτε φαινόμενα κατολισθήσεων.

Σε αστικό περιβάλλον θα διαπιστώσετε ότι κουνιούνται τα φώτα του δρόμου ή τα φανάρια ή ακόμη και ταμπέλες διαφημιστικές.

Η διάρκεια των σεισμών συνήθως είναι κάποια δετευρόλεπτα αλλά η έντασή τους μπορεί να έχει πολύ έντονη δυναμική.

Τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί σεισμός ενώ οδηγείτε

Σταματήστε αν βρίσκεστε σε ασφαλές μέρος και μείνετε στο όχημά σας για να προστατευθείτε από την πτώση αντικειμένων. Ασφαλή μέρη θεωρούνται τοποθεσίες μακριά από απότομες πλαγιές, μακριά από ψηλά δέντρα ή κτίρια που θα μπορούσαν να πέσουν. Εάν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, αυτό είναι το καλύτερο μέρος που μπορεί να είστε.

Δίπλα στη θάλασσα δεν είναι ασφαλές μέρος καθώς μπορεί να προκληθεί τσουνάμι. Αν αυτό πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο ώστόσο η παλίρροια θα φαίνεται να ξεκινάει πολύ μακρύτερα πρώτα, πριν να επιστρέψει γρήγορα και με μεγάλα κύματα.

Advertisement

Μείνετε στο όχημά σας μέχρι να τελειώσει ο σεισμός ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που οδηγείτε και είναι νύχτα με ήπιες κινήσεις ελαττώστε ταχύτητα στο αυτοκίνητο μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του και στη συνέχεια οδηγήστε το στην άκρη του δρόμου έχοντας ανοίξει τα alarm.

Επίσης λόγο της περιορισμένης ορατότητας καλό θα ήταν να μην μετακινηθείτε προς καμία κατεύθυνση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ενημερωθείτε για τις όποιες ζημιές έχει προκαλέσει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός γίνει ημέρα τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς υπάρχει ορατότητα οπότε μπορεί κανείς άμεσα να δει τις πιθανές ζημιές που έχουν προκληθεί.

Εννοείται πως μετά τον σεισμό περιορίζεται όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας με τα οχήματά σας για να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα στους οδικούς άξονες που είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψουν το έργο των σωστικών συνεργείων και όλων των υπολοίπων Αρχών που θα δραστηριοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες που τους έχουν ανάγκη…

 

thesstoday


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

15/12/25 12:10 πμ

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

15/12/25 12:02 πμ

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

14/12/25 11:55 μμ

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

14/12/25 11:46 μμ

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

14/12/25 11:45 μμ

Α1 Γυναικών: Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

14/12/25 11:43 μμ

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

14/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

«Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

14/12/25 8:55 μμ

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

14/12/25 8:43 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

14/12/25 8:42 μμ

Αυστραλία – επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΑΕΚ... σαν ελβετικό ρολόι

14/12/25 8:41 μμ

ΑΕΚ… σαν ελβετικό ρολόι

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

14/12/25 8:38 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό