23.7 C
Serres

Σερραίοι διανομείς: “Δεν θα γίνουμε οι επόμενοι νεκροί ή σακατεμένοι στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων”

Date:

Την επικινδυνότητα της εργασίας των διανομέων – ντελιβεράδων, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις Σέρρες τις τελευταίες ημέρες, τονίζει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό.

Στο κείμενό της, η επιτροπή αναφέρει:

Συνάδελφοι διανομείς – ντελιβεράδες
Το Σάββατο 13/2/2021 και ενώ όλη τη μέρα χιόνιζε παρατηρήθηκε ότι σχεδόν όλοι οι διανομείς – ντελιβεράδες συνέχιζαν κανονικά την εργασία τους. Το γεγονός αυτό συνεχίστηκε και το βράδυ ενώ το χιόνι άρχισε να πιάνει για καλά σε πολλά σημεία.
Απαιτούμε από τους εργοδότες αυτές τις μέρες που τα καιρικά φαινόμενα (χιόνι, παγωνιά κτλ) είναι επικίνδυνα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας πακετάδων, να μην ανεβαίνουν στα μηχανάκια. Να βγαίνουν στο δρόμο με αυτοκίνητο, με αντιολισθητικές αλυσίδες που να παρέχει η εργοδοσία, ειδάλλως να επιστρέψουν στην εργασία τους όταν υπάρχουν ασφαλείς καιρικές συνθήκες.

Για όσες μέρες δεν εργαστούν, λόγω των καιρικών συνθηκών, να τους καταβληθούν κανονικά τα μεροκάματα. Επίσης απαιτούμε να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να τηρούνται για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία τους σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων όπως:


1) Αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

2) Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων


Κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση του πλαισίου οδηγιών για την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. 

Συγκεκριμένα:


α) Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο 
Για την υγεία τους από την εργασία σε συνθήκες ψύχους είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. 
Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.β) Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα:
Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους .
Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.
Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος . Ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.
Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα .
Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών. 


Δεν θα γίνουμε οι επόμενοι νεκροί ή σακατεμένοι στη λίστα των εργατικών “ατυχημάτων”.


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΗΛ: 6948815563

mail: [email protected]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

ΣέρρεςΣερραίοι διανομείς: "Δεν θα γίνουμε οι επόμενοι νεκροί ή σακατεμένοι στη λίστα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πέντε νέα περιστατικά με φίδια σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη- Δείτε φωτογραφίες

«Πεσκέσι» ένα άκακο φιδάκι, έναν τυφλίνο, αποφάσισε να πάει...

Διαρρήκτες σκαρφάλωναν σε μπαλκόνια και παραβίαζαν πόρτες στις Σέρρες

Μαζί με συνεργούς του είτε σκαρφάλωναν σε μπαλκόνια είτε...

Δείτε φωτο- Παντρεύτηκαν στην Παναγιά την Κακαβιώτισσα ο Στράτος και η Μαρία από τις Σέρρες

Στη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, Παναγιά Κακαβιώτισσα, η οποία...

Γάμος στις Σέρρες: Παντρεύτηκαν η Ζωή Βαρβάρα Πασχαλίδου και ο Γεώργιος Τράντος

Ένας όμορφος πολιτικός γάμος πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σερρών Η αντιδήμαρχος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα