Το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση 84 ετών από τη «Μάχη των Οχυρών» στο μνημείο των πεσόντων στο Ρούπελ από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, παρουσία της στρατιωτικής, αστυνομικής, πυροσβεστικής, πολιτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου.
Στην επέτειο της Μάχη των Οχυρών στο Ρούπελ, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Σερρών ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Η Μάχη των Οχυρών ή αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Διεξήχθη ανατολικά του Στρυμόνα ποταμού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Διάρκεσε 3 ημέρες από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941 και έληξε με νίκη των Γερμανών. «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» !!! Η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Γεωργίου Δουράτσου, στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση. συνεχίζει να συγκινεί 84 χρόνια μετά τη «Μάχη των Οχυρών» το 1941.
Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό, με τους γενναίους υπερασπιστές τους να κερδίζουν τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ