Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Κλειδί - 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ 30 μετανάστες συνελήφθησαν

Σέρρες: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Κλειδί

Epiloges Press

Epiloges Press

Ανακοίνωση απέστειλε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών για τα χθεσινά επεισόδια στο Κλειδί όταν ομάδα μεταναστών εξεγέρθηκε και επιχείρησε να ξηλώσει την περίφραξη ενώ επιτέθηκε και στους αστυνομικούς

Συγκεκριμένα:

Μεσημβρινές ώρες χθες (12 Νοεμβρίου 2025) τριάντα (30) αλλοδαποί άνδρες, που κρατούνταν στην Δ’ Πτέρυγα της Ειδικής Εγκατάστασης Κράτησης Σιντικής Σερρών, επιχείρησαν να αποξηλώσουν μέρος της εσωτερικής περίφραξης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποδράσουν από την Εγκατάσταση. 

Μετά από την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι προαναφερόμενοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση αδικήματα – της στάσης κρατουμένων, της απόπειρας απόδρασης, της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τοπικές δομές υγείας και αποχώρησαν μετά την παροχή ιατρικής φροντίδας. 

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σερρών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών: Δυστυχώς, για δεύτερη φορά επιβεβαιωθήκαμε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Π Ρ Ο Σ: 1.- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

               2.- Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνο ΠΛΕΥΡΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

               3.- Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)               4.- Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.).
Κ Ο Ι Ν: 1.- Γενικό Συντονιστή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ.                2.- Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο κ. Ηλία ΣΚΑΝΔΑΛΗ.                3.- Διευθυντή Αστυνομίας Σερρών, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο ΤΣΙΩΤΑ.  4.- Βουλευτές Νομού Σερρών.    5.- Μέλη μας.

Δυστυχώς, για δεύτερη φορά επιβεβαιωθήκαμε.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών είχε εκφράσει έγκαιρα και τεκμηριωμένα την έντονη ανησυχία, τους φόβους και τον προβληματισμό της σχετικά με τη λειτουργία της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Κράτησης Μεταναστών Σιντικής, στη θέση «Κλειδί», λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της ανεπάρκειας των στοιχειωδών υποδομών ασφαλείας.

Ήδη από τις 26 Ιουλίου 2025 (υπ’ αριθμ. πρωτ. 62/2025), καθώς και στις 19 Αυγούστου 2025 (υπ’ αριθμ. πρωτ. 68/2025) ανακοινώσεις μας, είχαμε καταγγείλει ότι δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας της δομής, η οποία μετατράπηκε εσπευσμένα από Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Κράτησης Μεταναστών και, εσχάτως, σε Δομή Διοικητικής Κράτησης Μεταναστών.

Advertisement
MEGA

Η χθεσινή (12-11-2025) στάση και απόπειρα απόδρασης παράτυπων μεταναστών – διοικητικών κρατουμένων επιβεβαιώνει, με τον πλέον τραγικό τρόπο, τα επανειλημμένα αιτήματά μας και τις προειδοποιήσεις που_ έχουμε διατυπώσει από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της δομής ως κλειστής. Τα ζητήματα αυτά έχουν γνωστοποιηθεί τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς στη φυσική και πολιτική μας ηγεσία, καθώς και στην ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Δυστυχώς, οι φόβοι μας για πιθανούς τραυματισμούς συναδέλφων επιβεβαιώθηκαν και αυτοί. Ευτυχώς, οι τραυματισμοί ήταν ελαφροί, ενώ αποσοβήθηκαν τα χειρότερα χάρη στον επαγγελματισμό και τον σωστό χειρισμό της κρίσιμης κατάστασης από τους συναδέλφους μας.

Ειδικότερα, μετά την άρση της αναστολής χορήγησης ασύλου στις 15 Οκτωβρίου 2025, μεταφέραμε σχεδόν καθημερινά την αγωνία μας στη φυσική μας ηγεσία (Δ.Α. Σερρών, ΓΕ.Π.Α.Δ.Κ.Μ. και ΓΕ.Σ.Α.Β.Ε.), ως αποδέκτες αναφορών συναδέλφων που εκτελούσαν υπηρεσία στη δομή — αναφορές τις οποίες, όπως γνωρίζουμε, υπέβαλαν και οι ίδιοι εγγράφως ιεραρχικά προς τη φυσική ηγεσία. Οι αναφορές αυτές αφορούσαν περιστατικά έντασης και αυξημένης κινητικότητας μεταξύ των μεταναστών, ιδίως μετά τις συνεχείς απορριπτικές αποφάσεις επί των αιτημάτων ασύλου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαμορφώνεται εύθραυστη και δυνητικά επικίνδυνη.

Παρά τις επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις μας, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική ενέργεια ή παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων. Η λειτουργία της δομής στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών, που εκτελούν καθημερινά υπηρεσία υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ:

  • Η Ένωσή μας δεν αποδέχεται τη λειτουργία δομής που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας.
  • Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση ανήκουν αποκλειστικά σε όσους έλαβαν αποφάσεις χωρίς να διασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
  • Ζητούμε την άμεση και συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση όλων των ελλείψεων στις υποδομές.

Η ασφάλεια των αστυνομικών, των κρατουμένων και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί και δεν θα θυσιαστεί στον βωμό της προχειρότητας, της αδιαφορίας ή οποιασδήποτε σκοπιμότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:04 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 12:54 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

Σχολιάστε

δεκαπέντε − τρία =