Σέρρες: Αναβίωσε το έθιμο του Μπέη στην Κάτω Καμήλα (video)

Το έθιμο του «Μπέη»  αναβίωσε ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Σερρών μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Καμήλας ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

 

 Ο «Μπέης» πάνω σε άμαξα παρουσία της συνοδείας του επισκέφθηκε το χωριό και όλα τα σπίτια για να λάβει κεράσματα και σπόρους, από τους νοικοκυραίους και έδωσε ευχές για να είναι καλή η νέα σπορά. Η συνοδεία του αποτελείται από την γυναίκα του , την Καντούνα, τους σωματοφύλακές του, τους αράπηδες και τον δικαστή, Καντούν-Μπαμπά, τα οποία είναι επίσης βασικά πρόσωπα των γεγονότων που διαδραματίζουν με κύριο παρονομαστή τη σάτιρα.

 

Ομάδες άλλων ανθρώπων, εκτός πομπής, επιχειρήσουν με διάφορους τρόπους να διακωμωδήσουν τον «Μπέη» και να δημιουργήσουν εύθυμες καταστάσεις, μέχρι ο ίδιος να καταλήξει στην πλατεία του χωρίο. Εκεί πραγματοποιείται η κοπή της πίτας που έχει φτιάξει η οικογένειά του και όποιος τύχει το φλουρί της , θα είναι ο «Μπέης» της επόμενης χρονιάς. Αμέσως μετά ακολούθησε πάλη και μετά παραδοσιακό γλέντι για όλους.

 

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μπέης» που ήταν ο προύχοντας-διοικητής κάθε περιοχής κατά την τουρκοκρατία, είχε στην ιδιοκτησία του μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και τον λαό ως εργάτες γης, χωρίς ωστόσο να είναι δίκαιος απέναντι τους . Στο τέλος της περιόδου της συγκομιδής , οι εργάτες βρίσκονταν πάντα να χρωστάνε στον «Μπέη», μέχρι τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν πιο δίκαιη μεταχείριση, κάτι που το πέτυχαν όπως λέει η παράδοση. Επίσης, το έθιμο, το συναντάμε να αναβιώνει κατά την περίοδο της Αποκριάς, σε πολλά χωριά του Έβρου.

 

Το έθιμο, σύμφωνα με πολλούς, έχει ρίζες και στην αρχαία Ελλάδα, συμβολίζοντας την αναγέννηση της φύσης και της γης την άνοιξη.

 


Babis


Το έθιμο του Μπέη αναβίωσε στις εκδηλώσεις της Κάτω Καμήλας o Σύλλογος Εβριτών Ν. Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΣ.

 

 

 

 

 

 

 

&nbs

p;
ΠολιτισμόςΣέρρες: Αναβίωσε το έθιμο του Μπέη στην Κάτω Καμήλα (video)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Άγρια Θάλασσα, της Ελευθερίας Καλογνωμά

Ο κόσμος της κάποτε έχασε την ισορροπία του, έγειρε...

“1958”: Ένας θεατρικός μονόλογος για την πρώτη περίοδο του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι

Το “1958” είναι ένας μουσικός θεατρικός μονόλογος για την...

Δράμα: Το λεύκωμα «100 χρόνια Καλαμπάκι» τιμά τις ρίζες και τη μνήμη

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, που αποτυπώνει την ταυτότητα, τη μνήμη...

Τελευταία Νέα