12.6 C
Serres

Σέρρες: “Είναι πολλά τα λεφτά;”- Τι λέει η πρόεδρος των κτηνοτρόφων για τις εικονικές σφαγές- Video

Date:

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί επτά άτομα που έχουν σχέση με ιδιωτικό σφαγείο που έχει έδρα στον Δήμο Σιντικής αλλά και κτηνίατροι του δημοσίου οι οποίοι κατηγορούνται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών, για εικονικές σφαγές με σκοπό να διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους να μην χάσουν τις επιδοτήσεις, ενώ οι κτηνίατροι για δωροδοκία προκειμένου να υπογράφουν ότι πραγματοποιήθηκαν.

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων κατέθεσαν στον εισαγγελέα δύο κούτες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκομένων.

Η έρευνα έγινε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σερρών Ελπίδα Σιδηροπούλου μιλώντας στο Επιλογές και στην Ελένη Μωραΐτη, δήλωσε σοκαρισμένη στο άκουσμα της είδησης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του κτηνοτροφικού Συλλόγου όταν ένα ζώο νεαρής ηλικίας   οδηγείται στο σφαγείο παίρνει και την ανάλογη  επιδότηση. Η κ. Σιδηροπούλου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δίνονται.

Δυστυχώς με τις απατηλές αυτές μεθόδους όμως  την ‘’πληρώνουν’’ και  οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι. Σε περίπτωση απάτης, σύμφωνα με την κ. Σιδηροπούλου τότε είναι ‘’πολλά τα λεφτά’’.  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκαν -3- εγκληματικές ομάδες, που αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο ή λάμβαναν αθέμιτα ωφελήματα, μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτου και σφαγής ζώων

Συνελήφθησαν  συνολικά -6- άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον -33-

Η εκτιμώμενη ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ξεπερνάει τις       -54.000- ευρώ

Κατασχέθηκαν -26.800- ευρώ, -4- νομίσματα αρχαίων χρόνων, -7- κινητά και χειρόγραφες σημειώσεις

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκαν -3- εγκληματικές  ομάδες, αποτελούμενες από ιδιώτες και κτηνιάτρους Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -6- άτομα, εκ των οποίων -4- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -33- άτομα.


Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του, εξαιτίας νόσου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου.

Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον -11- περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή -193- βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από -8- κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από -4- υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των -2.660- ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και -3.630- ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Μάλιστα, λόγω της εξάρθρωσης των εγκληματικών ομάδων, αποφεύχθηκε ζημία ύψους -54.000- ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -26.800- ευρώ,
  • -3- χάλκινα και -1- χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων,
  • -7- κινητά και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

ΣέρρεςΣέρρες: "Είναι πολλά τα λεφτά;"- Τι λέει η πρόεδρος των κτηνοτρόφων για...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Επίσκεψη του Βουλευτή Γιώργου Καραμέρου το Σάββατο 1 Ιουνίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σερρών ανακοινώνει το...

Δήμος Σερρών: Εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι χωρίς Σύνορα

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa,...

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: Ανακοίνωση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης...

Conference League: Το νικητήριο γκολ του Ελ Καμπί που χάρισε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό

Conference League: Το νικητήριο γκολ του Ελ Καμπί που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα