Ζωντανή αναμετάδοση στην ιστοσελίδα του προγράμματος– Δράσεις σε 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας Το Φεστιβάλ Tale of X Cities είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων δικτύωσης που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ζωντανή αναμετάδοση στην ιστοσελίδα του προγράμματοςΔράσεις σε 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων δικτύωσης που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα μεταξύ των οποίων και οι Σέρρες. 

Τα εργαστήρια είχαν σαν αρχικό αντικείμενο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και στη συνέχεια —με τα νέα αυτά εφόδια— τη δημιουργία έργων με θέμα την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς. Σε όλα τα στάδια, οι συμμετέχοντες είχαν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το υλικό των εργαστηρίων παραμένει ακόμη διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος. 

Μετά τα πρώτα σεμινάρια ακολούθησε σειρά εργαστηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των αρχικών ιδεών των συμμετεχόντων σε έργα (βίντεο, ήχου ή εικόνας), που αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, καθώς και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας. 

Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο του προγράμματος και του φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού. 

Ταυτόχρονα, σε συμμετέχοντες του προγράμματος ανατέθηκε και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και δικτύωσης που διαμορφώθηκε. 

Τα έργα των συμμετεχόντων και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων παρουσιάζονται στο τελικό Φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και διαδικτυακά, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, σε ζωντανή αναμετάδοση από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο Goethe-Institut Thessaloniki, και με ζωντανές συνδέσεις με τους συνεργαζόμενους φορείς. 

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη αναφερόμενη στην προσπάθεια αυτή επισήμανε: ” Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την ιδέα της διεξαγωγής ενός υβριδικού Φεστιβάλ, το οποίο ενώνει τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και αποσκοπεί στην ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών κι άλλων στοιχείων του τόπου μας. Οι συμμετέχοντες, φορείς και πολίτες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή κοινότητα  με κατεύθυνση την παραγωγή πολιτισμού. Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. δηλώνει παρούσα, σύμμαχος και αρωγός στη δημιουργία ενός νέου θεσμού. 

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου θα είμαστε όλοι στις οθόνες μας για να παρακολουθήσουμε Tales of X Cities.”

Επιπλέον, η ζωντανή αναμετάδοση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων, της μεθοδολογίας, καθώς και της εμπειρίας της συμμετοχής από εκπροσώπους των διοργανωτών, των συνεργαζόμενων φορέων και των συμμετεχόντων. Καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με καλεσμένους ομιλητές και θέμα την πολιτιστική πολιτική και τη δημιουργία δικτύων και κοινότητας μέσα από την τέχνη (τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν σύντομα).

Advertisement
MEGA

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, το Tale of X Cities θα παρουσιαστεί στο διεθνές φεστιβάλ Freiraum ως παράδειγμα καλής πρακτικής. (www.freiraumfestival.eu)

Το Tale of X Cities βασίζεται σε πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και concept της ArtBOX στο πλαίσιο του project Common Lab, σε στενή συνεργασία με 24 ακόμη φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών και όλους τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς: Φιλαρέτη Κομνηνού, Θέμιδα Μπαζάκα, Ελένη Ουζουνίδου, Έφη Σταμούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Λυδία Φωτοπούλου που συνέβαλαν στην προώθηση του Φεστιβάλ και θα είναι παρών την Κυριακή 21/11/2021

Ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακού Φεστιβάλ, 21/11, 12:00-17:30:

https://www.commonlab.info/x-cities-live.html


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 9:43 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα

03/04/26 9:00 μμ

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα