Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, ενέκρινε το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού για το έτος 2021 με τριάντα (30) έργα (19 ποιμνιοστάσια – βουστάσια, 9 αρδευτικά, μία αποθήκη και ένα διαλογητήριο – ψυγείο).  


Το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο γεωργικών εγκαταστάσεων. Η σχετική δαπάνη επιδοτείται από την Περιφέρεια και τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να καταβάλλει το 1/5 έως το 1/3, περίπου, της συνολικής δαπάνης – ανάλογα με την περίπτωση.

Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (με αγροτικό τιμολόγιο), οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή η δράση για τα ποιμνιοστάσια που με την ηλεκτροδότηση μπορούν να προχωρήσουν σε μηχανικό άρμεγμα των ζώων τους, με όλα τα σχετικά οφέλη (λιγότερος κόπος, μείωση του μικροβιακού φορτίου του γάλακτος, κ.λ.π.).


Το φετινό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας. Πολλοί παραγωγοί ανταποκρίθηκαν στην περυσινή έκκλησή μας και το πρόγραμμα ανήλθε φέτος στο συνολικό ύψος των 323.001€. Από την δαπάνη αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ επωμίζεται τα 150.559€, η Περιφέρεια τα 94.734€ και οι παραγωγοί καταβάλουν τα 77.708€.  Όπως είπε ο κος Ρόιδος καλούμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφερειακής μας Ενότητας να αξιοποιούν αυτή την σημαντική δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους. Ο τομεάρχης γεωπόνος, που έχει οριστεί ως σύνδεσμος σε κάθε κοινότητα, είναι στη διάθεσή τους για παροχή περισσότερων πληροφοριών.

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 213