28.1 C
Serres

Σέρρες, «Κραυγή»: Εικαστικό Δρώμενο- «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές μας Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό»

Date:

«Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές μας Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό». Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Σερρών στα πλαίσια της δράσης για την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού  Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 με σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους.

Παρουσιάζει την εικαστική δράση με τίτλο “Κραυγή” εμπνευσμένη  από το ομότιτλο έργο  του Νορβηγού καλλιτέχνη Edvard Munch. Μια δράση που ‘χει ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα ενάντια στη βία και στον σχολικό εκφοβισμό. Ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της βίας είναι να μιλήσουν τα «θύματα» γι’ αυτή, να «σπάσουν» τη σιωπή τους.

«Μια κραυγή σιωπηλή, μία πράξη παθητική…. κάτι πρέπει να αλλάξει. Μέσα από της μάσκες κρύβεσαι και παριστάνεις κάποιον άλλον, με προσωπεία που σου αλλοιώνουν την έκφραση είναι πιο εύκολο να εκφοβίζεις .Με κάμερες παντού να καταγράφουν τις σπουδαίες σου πράξεις, νομίζοντας πώς είσαι ο σπουδαιότερος όλων. Η αλαζονεία σου σε ξεπερνά, κάνεις τα αδύνατα δυνατά να σε προσέξουν όλοι. Νομίζεις η σιωπή δεν θα σπάσει,μα θα σπάσει και τότε θα τρέχεις να κρυφτείς σε μια αγκαλιά αγάπης για να παρηγορηθείς.»
Η βία στα σχολεία και ο ενδοσχολικός εκφοβισμός (school bullying) θεωρούνται πλέον κοινωνικό πρόβλημα και οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται συστηματική, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία, καθώς και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου.Η ενδοσχολική βία, ξεκινά από πολλές και διάφορες αιτίες, εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλη ένταση, προκαλώντας έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, φοβίες κ.α και τραυματίζει σοβαρά τη ψυχή του παιδιού.
Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. 
Σας προσκαλούμε να καλύψετε τη δράση συμβάλλοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συντονιστής,καλλιτεχνική ιδεα και σκηνοθεσία: Θοδωρής Τράμπας
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Ιωάννα Κόπανου και Ελένη Πελτεκη
Ερμηνευτές: Λευτέρης Αράπογλου,Βελική Σοφία,Καραμανάβης Πασχάλης,Καραμάνη   Τριανταφυλλιά,Κατσιρμάς Γιώργος, Δημήτρης Πεχλιβανης, Στογιάννης Αστέρης,
Διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής : Ε.Ε.Ε.ΕΚ Σερρών

 6 Μαρτίου 2024 | Ώρα έναρξης του εικαστικού δρώμενου 10:30

ΣέρρεςΣέρρες, «Κραυγή»: Εικαστικό Δρώμενο- «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές μας Ενάντια...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα