24.7 C
Serres

Σέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Date:

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Το πρωί της Κυριακής τόσο οι κάτοικοι όσο και ο Δήμος τίμησαν τον Αρχιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με μια σειρά εκδηλώσεων από νωρίς το πρωί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο στρατιωτικός Διοικητής του Γ Σώματος Στρατού κ.Σωτήριος Κωστάκογλου.

Σέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά
Σέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Ο Εμμανουήλ Παπάς (Δοβίστα Μακεδονίας, 1772 – Καφηρέας, 5 Δεκεμβρίου 1821) ήταν Έλληνας έμπορος, τραπεζίτης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Υπήρξε πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική και μία από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.Στις 17 Μαΐου του 1821 κήρυξε την Επανάσταση στη Μακεδονία ως “αρχηγός και υπερασπιστής της Μακεδονία.
Η επανάσταση στη Μακεδονία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εδραίωση του αγώνα στη νότια Ελλάδα και στην εκεί δημιουργία ισχυρού επαναστατικού κέντρου. Μεγάλος όγκος τουρκικών δυνάμεων, που είχε σκοπό να κινηθεί προς τη νότιο Ελλάδα, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν για όλο το έτος του 1821, στην περιοχή της Μακεδονίας, αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του Εμμανουήλ Παπά. Το γεγονός αυτό εξασφάλισε μεγάλο πλεονέκτημα χρόνου στις επαναστατημένες δυνάμεις του νότου, για να οργανωθούν, αλλά και για να καταλάβουν μεγάλο μέρος των περιοχών από τις αποκομμένες από ενισχύσεις, τουρκικές δυνάμεις.
Η ίδια η θυσία του Εμμανουήλ Παπά, που εκτός από την ίδια του τη ζωή, πρόσφερε στον αγώνα ολόκληρη την περιουσία του, ενώ και πολλά από τα παιδιά του ακολούθησαν το παράδειγμα του πατέρα τους, προσφέροντας τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ανέδειξαν τον Εμμανουήλ Παπά (και την οικογένειά του), ως μία από τις πιο αγνές και πατριωτικές μορφές του αγώνα προς την ανεξαρτησία.

Σέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά
Σέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων πρότειναν το 2021 να του απονεμηθεί ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή. Έτσι με Προεδρικό Διάταγμα ο Εμμανουήλ Παπάς πήρε βαθμό επί τιμή «για τον απαράμιλλο ηρωισμό του, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος κατά την Επανάσταση του 1821»

παναγιωτοπουλος καραμανλής
παναγιωτοπουλος1

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλη μου τιμή και χαρά βέβαια διότι έρχομαι γνώριμους τόπους, να παρευρισκόμαστε εδώ, στη Δοβίστα, τη γενέτειρα του Εμμανουήλ Παππά, που αργότερα πήρε και το όνομά του.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, ξέρουμε όλοι, ήταν ηγετική μορφή της Επανάστασης στη Μακεδονία. Στην ουσία, αυτός έκανε την Επανάσταση στη Μακεδονία σε μία περιοχή όπου εκ των πραγμάτων λόγω της εγγύτητας προς την έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε, οι πιθανότητες να πετύχει και να έχει ευνοϊκή εξέλιξη ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Πήρε όμως την απόφαση, αφιέρωσε τη ζωή του, διέθεσε την περιουσία του, πολέμησε, υπέστη το βαρύτατο προσωπικό κόστος να δει την οικογένειά του να διώκεται και να βασανίζεται εξαιτίας της δραστηριότητας του κι όλα αυτά διότι αφιερώθηκε στον Εθνικό Αγώνα.

Το παράδειγμα του δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον. Οι μεγάλοι Ήρωες, οι αληθινοί Ήρωες είναι αυτοί που δίνουν αγώνες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας κόντρα στις πιθανότητες και με αντίξοες συνθήκες.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς τέτοιους για να εμπνέουν κι εμάς, να παλεύουμε σήμερα στις δύσκολες και επικίνδυνες προκλήσεις της νέας εποχής. Επειδή όμως έχουμε αυτούς να θυμόμαστε γι’ αυτό παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε, προχωράμε και θα τα καταφέρουμε.

ΣέρρεςΣέρρες: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 201 χρόνια από το θάνατο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Σημαντικές διακρίσεις της εκπαιδευτικής ρομποτικής IronBrick σε Κρήτη και Ρουμανία- video

Σημαντικές διακρίσεις, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής συμμετοχής στη...

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Με πλήθος συμμετεχόντων αλλά και επισκεπτών το Drift Kings Retro Cup

Με πλήθος συμμετεχόντων αλλά και επισκεπτών διεξάγεται αυτό το...

Ο Δήμος Σερρών στην 7η Art Thessaloniki -video

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην 7η Art Thessaloniki που...

Σέρρες: Πολίτες μέτρησαν την πίεση τους και ενημερώθηκαν για την υπέρταση- video

Διήμερη ενημερωτική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα