17 C
Serres

Σέρρες: Το χρυσό κλειδί της πόλης στον Μαργαρίτη Σχοινά- Πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Date:

Πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά σε Επίτιμο Δημότη Σερρών.

Η προσφώνηση του Δημάρχου Σερρών

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  , Αγαπητέ φίλε, Μαργαρίτη 


καλωσόρισες και πάλι στον Δήμο Σερρών!

σχοινας χρυσαφης 1


Αποτελεί μεγάλη χαρά για τον Δήμο μας να τον τιμά με τη φιλία, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα Μακεδόνας.


Ένας Μακεδόνας που μας κάνει υπερήφανους υπηρετώντας ως Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. 


Γιατί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που πρεσβεύει ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι στη βάση και στην ουσία του ο ελληνικός τρόπος ζωής. 

εκδηλωση μπεζεστενη 1


Η Ευρώπη μας στηρίζεται στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας, οι οποίες γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και μεταλαμπαδεύτηκαν στον Δυτικό Κόσμο.


Για αυτό και η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια πριν από 40 χρόνια, την οποία πέτυχε ο συντοπίτης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν η φυσική κατάληξη μίας πορείας που ξεκίνησε το 1821 με την Εθνική Παλιγεννεσία.


Η ιστορική επιλογή του Σερραίου Εθνάρχη για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στον κορμό της Ενωμένης Ευρώπης, μία επιλογή που έγινε κόντρα σε κατεστημένα, νοοτροπίες και τάσεις της τότε εποχής, δικαιώθηκε πλήρως. 


Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη έγινε μία ισχυρή χώρα πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμβάλλοντας με τη σειρά της σημαντικά στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Φέτος, η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι μία ευκαιρία για να αναδείξουμε την εθνική και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. 

Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός και τα ιδανικά του που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821, οι ήρωες και οι αγωνιστές μας, η ιστορία και οι παραδόσεις μας αποτελούν αδιάσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. 

Την ίδια στιγμή, η ενότητα, η ισότιμη συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλεγγύη, η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η ειρήνη είναι το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο.

Σήμερα μέσα σε μία πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση και ενώ ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που δημιουργεί το μεταναστευτικό,  ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπηρετεί με πίστη και επιμονή αυτές τις αρχές τις οποίες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, βαθιά Έλληνας και ταυτόχρονα φανατικός Ευρωπαίος, από τη θέση του ευρωβουλευτή αρχικά και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δίπλα στον τέως πρόεδρο Γιούνκερ βοήθησε καθοριστικά τη χώρα μας όταν βρισκόταν υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ σεβόμενος απόλυτα τον θεσμικό του ρόλο.


Αγαπητέ φίλε, Μαργαρίτη


Όταν σε υποδέχτηκα για πρώτη φορά στο Δημαρχείο Σερρών τον περασμένο Οκτώβριο έστειλες στους Σερραίους ένα μήνυμα. Ότι έχουμε στις Βρυξέλλες έναν φίλο και σύμμαχο. 

Η παρουσία σου σήμερα στις Σέρρες, που γιορτάζει 108 χρόνια από την Απελευθέρωσή της στερεώνει περισσότερο τη φιλία μας και ενισχύει αυτή τη συμμαχία.

Ως Μακεδόνας γνωρίζεις πολύ καλά τη μακρά και αιματηρή πορεία που οδήγησε αυτή τη γη στην ελευθερία και στην Ένωση με την Ελλάδα. 

Μια πορεία που ξεκίνησε από την Επανάσταση του 1821 με την εμβληματική μορφή του Σερραίου ήρωα Εμμανουήλ Παπά, του πιο αδικημένου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, και συνεχίστηκε με τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.

Οι Σέρρες πρωταγωνίστησαν σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας και κατέκτησαν την πολυπόθητη ελευθερία στις 29 Ιουνίου του 1913 πληρώνοντας, όμως, βαρύ φόρο αίματος.

Η πλούσια πόλη των Σερρών, γνωστή ως «Αθήνα του Βορρά», πυρπολήθηκε από τους Βούλγαρους κατά την αποχώρησή τους και μετατράπηκε σε ερείπια, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι θανατώθηκαν.

Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία, οι ναοί και τα σχολεία της πόλης, τέσσερις χιλιάδες σπίτια και χίλια καταστήματα. 

Από μία φλόγα, που καίει ακόμη στις ψυχές και στο μυαλό μας. 


Μία φλόγα, που μας πληγώνει ακόμη, που μας γεμίζει, όμως, πάθος και δύναμη για να φωνάξουμε δυνατά προς πάσα κατεύθυνση ότι «Δεν Ξεχνάμε».

Στις 29 Ιουνίου 1913 η περίλαμπρη παλιά Μητρόπολη των Σερρών, αφιερωμένη στη Μνήμη των Αγίων Θεοδώρων με τα υπέροχα και ξακουστά ολόχρυσα ψηφιδωτά καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Μοναδικό στοιχείο που έμεινε να θυμίζει το αλλοτινό μεγαλείο του εσωτερικού διάκοσμου του Ναού των Αγίων Θεοδώρων, αυτό το μικρό αλλά θαυμαστό τμήμα της ψηφιδωτής παράστασης του Αποστόλου Ανδρέα, που διασώθηκε αυτούσιο από την καταστροφή.Υπό το βλέμμα του Αποστόλου Ανδρέα, εδώ στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα των Σερρών, τη μία από τις δύο μόλις τέτοιες σκεπαστές αγορές που σώζονται σε όλη την Ελλάδα, σας ανακηρύττουμε σήμερα Επίτιμο Δημότη Σερρών. 


Φίλε Μαργαρίτη,

Αυτός ο μαρτυρικός και ένδοξος τόπος, που κάηκε δύο φορές αλλά αναγεννήθηκε από τις φλόγες, 

ο τόπος του ήρωα Εμμανουήλ Παπά που πολέμησε στην ιδιαίτερη πατρίδα σου τη Χαλκιδική ως Αρχιστράτηγος των Αγώνα στη Μακεδονία, 

ο τόπος των μεγάλων ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, 

ο τόπος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, 

είναι πλέον και δικός σου τόπος.

Εξάλλου, αύριο ο Δήμος Σερρών θα συνδεθεί με αδελφικούς δεσμούς με τον άλλον τόπο σου, τον Δήμο Κασσάνδρας, προκειμένου να αναδείξουμε από κοινού τον ηρωισμό, την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παπά.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή σου σε Επίτιμο Δημότη Σερρών αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ενδιαφέροντος και της προσφοράς σου στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας. 

Είναι ένα μικρό, ελάχιστο ευχαριστώ για τη θερμή υποστήριξη και συμπαράσταση στην υλοποίηση των σχεδίων μας για τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Eden Project Hellas», καθώς και για τη δημιουργία ενός διαύλου οργανωμένης και συνεχούς πληροφόρησης ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης απευθείας με τις Βρυξέλλες.

Στον Δήμο Σερρών επιταχύνουμε τον αναπτυξιακό μας βηματισμό δρομολογώντας ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων σε κρίσιμους τομείς με άμεσο αποτύπωμα στους ίδιους τους δημότες.

-Η δημιουργία του Eden Project Hellas αποτελεί το όραμα μας, ώστε να εμπνεύσουμε τις τοπικές κοινότητες, τις αρχές, αλλά και τους επισκέπτες για τη βιώσιμη, κυκλική προσέγγιση στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την οικονομία, τοποθετώντας δυναμικά την περιοχή των Σερρών, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα, στον χάρτη των προορισμών θεματικού τουρισμού 

– Η ανάδειξη του Στρατοπέδου Παπαλουκά ως «Πολιτιστικό Κέντρο Κωνσταντίνος Καραμανλής», προκειμένου να αποτελέσει μια σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού ικανή να «γαλουχήσει» τις επόμενες γενιές του τόπου.

– Η υλοποίηση έργων Αστικής Αναζωογόνησης με την ανάπλαση κεντρικών πάρκων και  πλατειών, τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής στην πόλη και τα χωριά, καθώς και με τη λειτουργική και αισθητική αναδιαμόρφωση των εισόδων της πόλης βάσει των πλέον σύγχρονων επιταγών αστικού σχεδιασμού και ασφάλειας

– Η δημιουργία του Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων που με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και υποδομών θα αναβιώνει την ιστορία του Δήμου.

– Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, εστιάζοντας στη δημιουργία κόμβων και νέων γεφυρών, σε ασφαλτοστρώσεις αλλά και στην βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

– Η δημιουργία  Πολυχώρου Πολιτισμού και Κέντρου Νεότητας στην περιοχή «Χίλια Δέντρα». 

Και όλα αυτά με έναν Δήμο με έντονο κοινωνικό πρόσωπο, που με μία σειρά δράσεων και υποδομών απλώνει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες.

Αυτόν τον Δήμο δημιουργούμε.

Έναν Δήμο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής,  έναν Δήμο με υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες του προς τους πολίτες, έναν Δήμο αξιοβίωτο.

Η βράβευση για πρώτη φορά του Δήμου μας με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση»,  αποτελεί μία επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο Δήμο στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και των λοιπών εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η βοήθεια από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο και συνΔημότη σύμμαχο θα είναι καθοριστικής σημασίας στην υλοποίηση του αναπτυξιακού μας οράματος για τον Δήμο Σερρών.  

Φίλε Μαργαρίτη,

Σε καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στην οικογένεια του Δήμου μας.

Καλώς ήρθες ΣυνΔημότη μας!


Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών να αναγνώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σε Επίτιμο Δημότη.

ΣέρρεςΣέρρες: Το χρυσό κλειδί της πόλης στον Μαργαρίτη Σχοινά- Πανηγυρική συνεδρίαση του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Καρναβάλι 2024» από τον Σύλλογο «Γιορτή Τέχνης Σερρών»

Ο σύλλογός ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας καλεί στο Καρναβάλι...

Πανσερραϊκός- Αστέρας Τρίπολης 2-1 

«Καθάρισε» ο Ουάρντα για Πανσερραϊκό Με νίκη έκλεισε τις υποχρεώσεις...

Ο δρόμος με τα δύο ονόματα που ανήκει σε δύο Δήμους – Το κυκλοφοριακό αλαλούμ- Video

Ο δρόμος με τα δύο ονόματα που ανήκει σε δύο Δήμους –ανήκει κατά το ήμισυ στον Γέρακα και κατά το ήμισυ στο Χαλάνδρι

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα