23.6 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: «Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο υπεύθυνο, σοβαρό και πολύ ευλογημένο»

Date:

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023, στον χώρο της εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στην καταπράσινη περιοχή της Χρυσοπηγής Σερρών, έλαβε χώρα ενημερωτική, προκατασκηνωτική εσπερίδα επιμορφωτικού χαρακτήρος για τα στελέχη (αρχηγούς, υπαρχηγούς, ομαδάρχες, επιτελάρχες, διακονητές αγάπης, εθελοντές και εθελόντριες), με αφορμή την έναρξη, κατά μήνα Ιούλιο των εφετεινών τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. 

Σερρών Θεολόγος: «Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο υπεύθυνο, σοβαρό και πολύ ευλογημένο»

Την ως είρηται Σύναξη άνοιξε ο υπεύθυνος λειτουργίας της Κατασκηνώσεως, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε υιϊκώς τον Σεβασμιώτατο κ. Θεολόγο, για την ιδιαίτερη αυτή ευλογία, το ανύστακτο ενδιαφέρον και την πατρική του μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία της Κατασκηνώσεως, καλωσόρισε τα 50 και πλέον στελέχη και τους προσκεκλημένους εκλεκτούς ομιλητές: α) αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κατούνη, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, έμπειρο και λίαν αποτελεσματικό στέλεχος των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος, β) δ. Στυλιανή Νικήσιανλη, εκπαιδευτικό και μέλος του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας, γ) κ. Κυριακό Ασίκογλου, ψυχολόγο, οι οποίοι ανέπτυξαν με ωραίο και δυνατό λόγο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με κεντρικό άξονα αναφοράς την «Προσωπικότητα και το έργο του στελέχους των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων» καθώς και δ) τον κ. Θεοφάνη Παπαευστρατίου, διασώστη Ε.Κ.Α.Β. Σερρών, ο οποίος παρουσίασε με την συμμετοχή των παρευρισκομένων διαδραστικές ασκήσεις αντιμετωπίσεως εκτάκτων υγειονομικών αναγκών.  

Σερρών Θεολόγος: «Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο υπεύθυνο, σοβαρό και πολύ ευλογημένο»

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τους λαμπρούς ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους καθώς και τα μέλη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης για την έμπονη προετοιμασία της Συνάξεως, με τον μεστό αγιοπνευματικό του λόγο, βγαλμένο μέσα από τον πλούτο της πατρικής του αγάπης και εμπειρίας, από την πολύχρονη διακονία του και στους νεανικούς, κατασκηνωτικούς και εν γένει κατηχητικούς τομείς, επανέλαβε τις βασικές πνευματικές και εκκλησιολογικές αρχές του ευλογημένου έργου διακονίας στελεχών στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις.


Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τα εξής: «Η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας, ως Μητέρα στοργική των παιδιών Της, μεριμνά πάντοτε, για την εγχρίστωση, τον φωτισμό, τον αγιασμό και την κατά Θεόν οικοδομή τους. Έκφρασις της φιλοστόργου αυτής μερίμνης της Εκκλησίας μας, για την ευπαθή και γι’ αυτό λίαν συμπαθή νεολαία μας, είναι και η χριστιανική κατασκήνωση, που νοείται ως συνέχεια και εμπλουτισμός του κατηχητικού και αγιαστικού έργου που επιτελείται στις ενορίες. 

Σερρών Θεολόγος: «Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο υπεύθυνο, σοβαρό και πολύ ευλογημένο»

Η κατασκήνωση είναι ένας αυθεντικός τρόπος ζωής, όπου καλλιεργούνται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεθοδικότητα, στις νεανικές ψυχές, η ορθόδοξη πίστη, το εκκλησιαστικό και λειτουργικό ήθος, οι αρχές της ελληνορθοδόξου παραδόσεως και ζωής, το κοινοτικό πνεύμα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, ο σεβασμός στην φύση, η οικολογική συνείδηση, η αλληλοεκτίμηση, η φιλία.

Το άγιο αυτό έργο προϋποθέτει, προς ευόδωσίν του, βαθειά και καθαρή πίστη και αγάπη στον Χριστόν, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, υπακοή, τάξη, θυσιαστικό φρόνημα, εκκλησιαστικό ήθος, έμπνευση, ταπείνωση, πρωτοτυπία, πνεύμα συνεργατικότητος, υπομονή, μεθοδικότητα, ενθουσιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, σοβαρότητα. Ο άγιος Θεός είναι Εκείνος που αγιάζει, φωτίζει, εμπνέει τα παιδιά ώστε να νιώθουν ασφαλή και ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ζωή, τις ανάγκες και τις προκλήσεις της, ευλογεί τους κόπους και τις αγωνίες του κατασκηνωτικού έργου και το κάνει να καρποφορεί».

theologos6

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους τους συμμετέχοντες μία ευλογία ιδιαίτερη, ένα πνευματικό βιβλίο αφιερωμένο στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, ευχόμενος σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή και καρποφόρο αμητό στην διακονία τους.


ΣέρρεςΣερρών Θεολόγος: «Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο υπεύθυνο, σοβαρό και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Πρόσκληση των Αθωνιτών σε Αρχιερατική Παράκληση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σας προσκαλεί την Παρασκευή...

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Τάνης

Έφυγε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου από από την ζωή...

Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στο Άγιο Πνεύμα Σερρών- video

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα...

Σέρρες: Πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του 7χρονου που δέχτηκε επίθεση από σκύλο

Με τραύματα στο κεφάλι οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα