12.1 C
Serres

Σερρών Θεολόγος στο Μανταμάδο Λέσβου: «Στηριζόμεθα από την δύναμη της πίστεως, της προσευχής και της αγάπης που βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία μας»

Date:

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε το διήμερο, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου 2023, η ετήσια λαμπρά πανήγυρη, με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του ιερού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μετέβη στο ιερό Προσκύνημα Μανταμάδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές ακολουθίες, που τελέσθηκαν και εφέτος πανδήμως, προς τιμήν του Παμμ. Ταξιάρχου Μιχαήλ.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 29 Απριλίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του οικείου Ποιμενάρχου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

serron theologos lesbos

Σήμερα, Κυριακή των «Μυροφόρων», 30 Απριλίου, τελέσθηκε, στο ως είρηται ιερό προσκύνημα, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Το θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προσέφερε στο πυκνότατο εκκλησίασμα σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και πνευματικώς επιστηρικτικές, αναφερόμενος στην μαρτυρία της αγάπης και στο ‘’ξέσπασμα’’ της πίστεως, όπως αυτό εκφράσθηκε, για μία ακόμη φορά, με την εντυπωσιακή και συγκινητική, αθρόα συμμετοχή  των πιστών στην ιερά πανήγυρη του Ταξιάρχου Μιχαήλ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο κάθε άνθρωπος με την δύναμη της αγάπης, που θεμελιώνεται στην πίστη στον αναστάντα Χριστό, μπορεί να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες. Η χριστιανική αγάπη είναι η θυσιαστική, εφευρετική, διακριτική, δοτική, αρχοντική, ανιδιοτελής, ταπεινή κίνηση της ανθρωπίνης καρδιάς, που φλέγεται πρωτίστως από θείο έρωτα.

lesbos taxiarkhhs

Χωρίς το πρόσημο της πίστεως στον Χριστό, η αγάπη εύκολα μεταπίπτει σε έναν άτονο αλτρουισμό, χωρίς ουσιαστικό βάθος, σ’ ένα πολυπράγμονα ακτιβισμό, που δεν χαρίζει πραγματικό νόημα και πληρότητα στην ψυχή μας. Χωρίς αγάπη δεν μπορούμε να δούμε το πρόσωπο του Θεού, διότι «ο Θεός αγάπη εστί».

Σε αυτήν την αλήθεια στηρίζεται η βεβαιότητα της Εκκλησίας μας, που νοείται και ενεργεί μέσα στον κόσμο ως κοινωνία πίστεως, αγάπης και θεώσεως, για την δύναμη των μεσιτευτικών προσευχών πρωτίστως της Κυρίας Θεοτόκου, του θαυματουργού Ταξιάρχου Μιχαήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων, των αγίων της Εκκλησίας μας, αλλά και του ενός υπέρ του άλλου, ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Στηριζόμεθα, εμπνεόμεθα, χαριτωνόμεθα, παρακαλούμεθα από την αλληλοπεριχώρηση πίστεως, προσευχής και αγάπης, που βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία μας, όπου «συν πάσι τοις αγίοις» ζούμε το μυστήριο της θεοκοινωνίας, της εν Χριστώ και δια του Χριστού σωτηρίας μας. Με την δύναμη της πίστεώς μας στον Θεό, με εμπιστοσύνη στην φιλόστοργη πρόνοιά Του και την κραταιά προστασία του Μεγάλου Ταξιάρχου Μιχαήλ, συνετοί, σύμψυχοι, ξεπεράσαμε και αυτήν την δοκιμασία της σκληράς πανδημίας.serron theologos lesbos2

Η ημέρα μας καλεί όλους σήμερα, να βιώσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως Άνοιξη ζωής, ως πνευματική επανάσταση και αντίσταση  σε ότι ασχημίζει και αποϊεροποιεί τον άνθρωπο, ως τεκμήριον της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπο και ως έκφραση της μαρτυρίας μας μέσα στον κόσμο. Η πίστη μας είναι ζωή που νικά τον θάνατο.

Έτσι πορευθήκαμε πάντοτε κάτω από την σκέπη του Θεού, ορθοδόξως και κοινοτικώς ζήσαμε και μεγαλουργήσαμε. Αυτή η πατρίδα  πορεύεται, ζει, αναγεννάται, χάρις στο θαύμα. Χρόνια πολλά, ευλογημένα, αναστάσιμα, φωτισμένα με την χάρη του Κυρίου μας και την κραταιά προστασία του μεγάλου Ταξιάρχου Μιχαήλ!»

serron theologos lesbos6

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αρχαγγέλου, πέριξ του ιερού προσκυνήματος, παρουσία χιλιάδων ευλαβών πιστών, των Αρχών του τόπου, της Στρατιωτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας. 

Ακολούθως, εψάλη ιερό τρισάγιο επί του τάφου του εκ Μανταμάδου καταγομένου, αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Πορφυρίου (1824-1829) και ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

serron theologos lesbos01
ΣέρρεςΣερρών Θεολόγος στο Μανταμάδο Λέσβου: «Στηριζόμεθα από την δύναμη της πίστεως, της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έκοψε την βασιλόπιτα ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών- Video

Η ετήσια εκδήλωση κοπής της παραδοσιακής Βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε το...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών- Video

Μία ρύθμιση που αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών και...

Επιτυχημένος και φέτος ο χορός της Θρακικής Εστίας Σερρών -Video

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για ακόμη...

Ομιλία με θέμα την κακοποίηση στο Νέο Σούλι Σερρών- Video

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η ενημερωτική...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα