Ποιες θρεπτικές ουσίες περιέχει και πώς βοηθάει τον οργανισμό - Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό αλλά και γαστροπροστατευτικό

Epiloges Press

Epiloges Press

Ποιες θρεπτικές ουσίες περιέχει και πώς βοηθάει τον οργανισμό- Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό αλλά και γαστροπροστατευτικό – Χάρη στην αλισίνη το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό

Advertisement
 

Δυνατό, με έντονη μυρωδιά γευστικό και φαρμακευτικό. Το σκόρδο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυξάνοντας την κατανάλωσή του αυτή την εποχή δυναμώνουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού και γλιτώνουμε από τα κρυολογήματα!

Το σκόρδο ( Allium sativum) περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου στη φύση. Με άλλα λόγια το προφυλάσσει κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Η αλισίνη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.

Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Χάρη στην αλισίνη που περιέχει το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό με σημαντική αντιμικροβιακή δράση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνη C.

Το σκόρδο θεωρείται γαστροπροστατευτικό επειδή έχει φανεί σε έρευνες ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού – το H.pylori διαβιεί στο στομάχι και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου. Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκόρδο καταπολεμά ακόμη και ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. Φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της αρτηριοσκλήρυνσης όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες.

Advertisement
ΔΕΗ

Σκόρδο- Το αντιβιοτικό τρόφιμο για λιγότερα κρυολογήματα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης με placebo με 146 εθελοντές που έπαιρναν είτε συμπλήρωμα σκόρδου με αλισίνη είτε εικονικό φάρμακο (placebo) επί δώδεκα εβδομάδες. .Η ομάδα που έλαβε το σκόρδο παρουσίασε συνολικά, συγκριτικά με την ομάδα του placebo, σημαντικά μικρότερο αριθμό κρυολογημάτων, λιγότερες ημέρες ασθενείας και σημαντικά μικρότερη διάρκεια των συμπτωμάτων (1,52 έναντι 5,01 ημερών). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έλαβε το σκόρδο ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα, ενώ όσοι εμφάνισαν ανάρρωσαν γρηγορότερα από τους εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advances in Therapy.

Πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα δωρεάν υπηρεσιών - Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 11:02 πμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΩ δωρεάν υπηρεσιών – Κατ’ οίκον φροντίδα