Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.   Μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπως δημοσιεύει ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπως δημοσιεύει το enikos.gr, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πότε το σύστημα μπορεί να “κόψει” κάποιον που στέλνει sms στο 13033 και έτσι να απορρίψει το αίτημα μετακίνησής του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, όμως, αν το σύστημα δει πολλές, “τότε θα σας κόψει”. Επίσης, τόνισε ότι στην περίπτωση που στείλει κάποιος μήνυμα και δεν λάβει απάντηση, πρέπει να ξαναστείλει για να είναι εξασφαλισμένος.

Ο κ. Σταμπουλίδης έδωσε ακόμη διευκρινίσεις για τα εξής:

Μετακίνηση για εργασία: δεν επιβάλλεται πρόστιμα σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη σήμερα. Όμως οι εργοδοσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ισχύος 15 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών: γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ

Βεβαίωση σε δημόσια ραντεβού: γίνεται μόνο με ραντεβού και το σχετικό μήνυμα. Δεν ζητείται βεβαίωση από την υπηρεσία.
Μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο: Από τους γονείς γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αδέλφια τους από το σχολείο, επίσης με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.

Ξεκαθάρισε ότι, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, πέραν των δικαιολογιών που έχουν προβλεφθεί (μόνιμη εργασία, κατοικία και αγροτικές εργασίες). Ειδικότερα για την εξαίρεση της περίπτωσης για αγροτική εργασία, διευκρίνισε ότι, μπορεί κανείς να μεταβεί σε άλλο νομό, έστω κι αν οι καλλιέργειες δεν είναι στο όνομά του, με υπεύθυνη δήλωση ότι πάει να βοηθήσει συγγενή σε αγροτικές εργασίες.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

 

Advertisement
ΔΕΗ

 

 

Νεότερη ενημέρωση

Δεν υπάρχει «κόφτης» στο 13033- Δωρεάν τα sms

 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΠΑΡΕΑ» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, για τη λειτουργία των SMS, τα προσωπικά δεδομένα και το αν υπάρχει χρέωση όταν στέλνουμε μήνυμα για μετακίνηση εν μέσω καραντίνας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ισχύει ότι ίσχυε ακριβώς στο πρώτο κύμα, όσον αφορά τα μηνύματα στο 13033. Έχει τη χρήση ενός αποκόμματος, όπως μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να γράψει σε μία κόλλα χαρτί τον λόγο της μετακίνησής του ή να συμπληρώσει τη φόρμα, έτσι μπορεί να το κάνει και από το 13033. Δεν κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να βάζουμε «κόφτη» σε κάποιο πολίτη. Βλέπουμε μόνο το σύνολο των μηνυμάτων. Δεν μπορούμε να δούμε δηλαδή αυτή τη στιγμή αυτά τα στοιχεία, πιθανώς να είναι προσωπικά στοιχεία ενός πολίτη». Ο σκοπός του 13033 ήταν να εξυπηρετήσει τους πολίτες να δηλώνουν εύκολα τον λόγο της μετακίνησής τους. Δεν υπάρχει διάθεση να ελέγξουμε τι κάνει ο κάθε πολίτης. Αν ψάχνουμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να παρακάμψουμε τα μέτρα είναι λάθος. Δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε σπίτια ή σε πάρτι. Πρέπει να περιοριστούμε, προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

Όσον αφορά στις πιθανές χρεώσεις στα SMS μετακίνησης, ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στα μηνύματα στο 13033, ακόμα και αν ο πολίτης βλέπει αυτόματα ένα σχετικό μήνυμα, δεν ισχύει αυτό. Ξεκάθαρα σας λέω δεν υπάρχει καμία χρέωση στον πολίτη».

Τέλος αναφορικά με το χθεσινό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην τηλεκπαίδευση, ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι «στην περίπτωση της Webex υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα στους servers της εταιρείας. Είναι κρίμα γιατί ο κόσμος ταλαιπωρείται. Αλλά δεν έχει να κάνει με τις δικές μας υποδομές, αλλά τα προβλήματα λύνονται και προχωράμε».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video