«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» Την ανησυχία τους για τους λαγοκέφαλους των οποίων η παρουσία έχει αυξηθεί σημαντικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη εκφράζουν οι ψαράδες της Καλύμνου. Όπως ... Περισσότερα

λαγοκέφαλος

Epiloges.tv

Epiloges.tv

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»

Την ανησυχία τους για τους λαγοκέφαλους των οποίων η παρουσία έχει αυξηθεί σημαντικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη εκφράζουν οι ψαράδες της Καλύμνου.

Όπως τονίζουν οι ψαράδες παράκτιας αλιείας η μεγάλη αύξηση παρουσίας των λαγοκέφαλων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω – Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιείς για τους επαγγελματίες.

Για το πρόβλημα που δημιουργούν οι λαγοκέφαλοι και για την επικήρυξή του μίλησε στο kalymnos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς.

«Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς, απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε εντελώς» σημείωσε.

«Τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη, όλη η Νότια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την κλιματική αλλαγή και την εισβολή ξενόφερτων ειδών, ένα από αυτά είναι και ο λαγοκέφαλος. Από εκεί που ήλθε, υπήρχαν φυσικοί αντίπαλοι ώστε να μην ξεφύγει ο κύκλος . Οι φυσικοί αντίπαλοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Φτάσαμε σε ένα σημείο φέτος να μην μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε, γιατί καταστρέφουν τα εργαλεία, τα παραγάδια και τα δίχτυα. Πάμε ρίχνουμε, τα εργαλεία μας τα καταστρέφουν και φεύγουμε χωρίς ψάρια και χωρίς εργαλεία Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι» υπογράμμισε.

Advertisement
Babis

«Πριν 7-8 χρόνια σε μία επιτροπή αλιείας στη βουλή, λόγω και της εμπειρίας μου είχα πει για τη συμπεριφορά αυτού του είδους του ψαριού, που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψάρια που είναι στην περιοχή μας. Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό, διότι την εποχή αυτή επιβιώνει και ζει δίπλα στην παραλία, σε βάθος 2-3 μέτρα και είναι επικίνδυνο. Έχουμε συναντήσει στην περιοχή μας μέχρι και 10 κιλά λαγοκέφαλο. Από συνάδελφο στην Αστυπάλαια, ενημερώθηκα ότι ψάρεψε λαγοκέφαλο 18 κιλά. Μέσα σε 10 χρόνια έφτασε στην περιοχή μας τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια» υπογράμμισε.

Ο Μανώλης Κουλλιάς αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της μεγάλης αύξησης και του επικίνδυνου πολλαπλασιασμού των λαγοκεφάλων και των προβλημάτων που δημιουργούν.

«Το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν. Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το εν λόγω είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην Κάλυμνο, οι ψαράδες, είμαστε σε απόγνωση και απελπισία σε συνδυασμό μα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» επεσήμανε.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο