«Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή. Και επειδή η βάση της καινοτομίας είναι η έρευνα και η παραγωγή νέας γνώσης, βασικός μας στόχος είναι ... Περισσότερα

Στ. Καλαφάτης: Στόχος μας να γίνει η Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας και έρευνας

Epiloges Press

Epiloges Press

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή. Και επειδή η βάση της καινοτομίας είναι η έρευνα και η παραγωγή νέας γνώσης, βασικός μας στόχος είναι ν΄αυξήσουμε τη συμμετοχή της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Είναι ο μόνος δρόμος για να μειώσουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις φόρων και αυξημένα εισοδήματα».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολιτική» και την ιστοσελίδα «MyPortal.gr».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Από το 2019 έως σήμερα, έχει σημειωθεί σημαντική, απτή πρόοδος στην εθνική πολιτική ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας με αύξηση των συνολικών δαπανών από 1,26% του ΑΕΠ το 2019 σε 1,49% το 2023, μια άνοδος της τάξης του 18,3%. Αυξήθηκε, μάλιστα, ο αριθμός των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια κατά 31,2%. Και ενώ το 2019, η χώρα μας είχε συνολικό δείκτη καινοτομίας (innovation index) 69,6/100, το 2024 έχει ανέβει στο 85,3/100, την 5η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Μιλώντας για τις πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι: «στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 938 startups. Στόχος του είναι να δημιουργήσει τη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων και εργαζόμαστε συστηματικά προς την ενίσχυση και αυτού του είδους της επιχειρηματικότητας».

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης: «Πριν λίγους μήνες, ψηφίσαμε στη Βουλή το πρόγραμμα της Golden Visa για επενδύσεις τουλάχιστον 250.000 ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece με μόνη υποχρέωσή τους να δημιουργήσουν δύο νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή μας, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να δημιουργούν Spin-off επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται σε επιτυχημένα ερευνητικά αποτελέσματα. Αρκετές από τις 938 επιχειρήσεις του Μητρώου της Elevate Greece είναι τέτοιες, πράγμα που σημαίνει ότι η νομοθετική μας πρωτοβουλία άνοιξε τον δρόμο».

Αναφερόμενος σε άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το «Ερευνώ – Καινοτομώ» με γενναίες φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη που ξεκινούν από το 200% και φθάνουν έως το 315% των κερδών τους. Ό,τι κάνουμε τα τελευταία χρόνια έχει στόχο να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα συνολικά και γι΄αυτό όπως διαπιστώνεται η χώρα έχει κατακτήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και παράλληλα να έχουν επιστρέψει οι μισοί Έλληνες από όσους έφυγαν στην κρίση κυρίως επειδή δημιουργήθηκαν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα».

«Προχωρούμε τη μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης της έρευνας και της καινοτομίας στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς της προς όφελος της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Ώστε να έρθει η Θεσσαλονίκη πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξής της ως hub καινοτομίας και έρευνας στην Ν.Α. Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους όσοι μπορούν να συμβάλλουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις