Την πολύ μεγάλη σημασία που έχει για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, η δημιουργία των δύο νέων Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων σε Νότιες ... Περισσότερα

Στ. Παπασταύρου για καύσωνα: «Το ηλεκτρικό σύστημα έχει την επάρκεια για να αντέξει»

Epiloges Press

Epiloges Press

Την πολύ μεγάλη σημασία που έχει για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, η δημιουργία των δύο νέων Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», με τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο. 

«Η θάλασσα υπήρξε κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και της ναυτικής μας ισχύος, ενώ είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη καρδιά της εθνικής μας ταυτότητας», επισήμανε ο Υπουργός, αναφερόμενος στα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα. Τη θεσμοθέτηση τους δε, την χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα για τη προστασία των θαλασσών μας, με εθνικό και ανθρώπινο πρόσημο». 

Μάλιστα, όπως είπε, η έκτασή τους σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες υπερβαίνει συνολικά τις αρχικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, προσεγγίζοντας τα 27.500 τ. χλμ., ενώ η δημιουργία των Θαλάσσιων Πάρκων ξεκινάει από τις δύο αυτές περιοχές «επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στον κόσμο, ο οποίος ζει κυρίως στις Νότιες Κυκλάδες. «Η θαλάσσια βιοποικιλότητα δεν είναι για τους λίγους. Δεν αφορά μόνο επιστήμονες, αφορά τους νησιώτες μας,  τους ψαράδες μας, τα παιδιά μας. Μας αφορά όλους. Δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι η καθημερινή ζωή στο Αιγαίο και το Ιόνιο, είναι η ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική κρίση  και μας ενώνει», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Παπασταύρου επισήμανε ότι η δημιουργία των Θαλάσσιων Πάρκων απλώνει ένα δίχτυ προστασίας στο 35% των χωρικών μας υδάτων, προσπάθεια που, όπως είπε, έχει γίνει ήδη δεκτή με θετικά σχόλια από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μάλιστα τόνισε το γεγονός ότι με αυτή την πρωτοβουλία η χώρα μας πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η υποχρέωση που έχει να δημιουργήσει Θαλάσσια Πάρκα στο 30% των χωρικών της υδάτων έως το 2030, θα υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα, το 2026 και θα αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό, στο 35%. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την χρήση μηχανότρατας, ως μέσο προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, μέτρο που ακολουθούν και άλλες χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία. 

Advertisement
MEGA

Σε ερώτηση για τη φύλαξη των δύο Εθνικών Θαλάσσιων, ο κ. Παπασταύρου απάντησε εμφατικά ότι «μέχρι το 2020 είχαμε 40 διαφορετικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, που προστάτευαν το περιβάλλον. Το 2020, ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησαν τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος στελεχώθηκε από νέους επιστήμονες που δεν τους ρώτησαν τι κόμμα ψηφίζουν ή ποια παράταξη υποστηρίζουν. Τους ρώτησαν αν αγαπάνε το περιβάλλον και την πατρίδα τους. Περισσότεροι από 300 επιστήμονες δίνουν κάθε μέρα από τις Πρέσπες μέχρι την Κάρπαθο μια μάχη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.  Αυτό το κομμάτι θα ενισχυθεί, θα υπάρξει μια διεύθυνση για τα θαλάσσια πάρκα. Και σε συνεργασία με το Λιμενικό και με τα drones και την real time παρακολούθηση θα υπάρξει προστασία και τήρηση όλων των απαγορεύσεων που θα προβλέπονται».

Τέλος, ερωτώμενος για την ευστάθεια του συστήματος ενέργειας τις μέρες του καύσωνα, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι υπάρχει επάρκεια, αλλά παράλληλα και διαρκής επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων φορέων, στενή συνεργασία και συντονισμός δράσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. «Δεν εφησυχαζόμαστε, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», τόνισε χαρακτηριστικά. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 2:10 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

14/03/26 2:05 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

14/03/26 1:42 μμ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

14/03/26 1:30 μμ

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

14/03/26 1:25 μμ

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας (βίντεο)

14/03/26 1:17 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας – video

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Σχολιάστε

δυο × 4 =