6.3 C
Serres

Στ.Τσικρικά: Έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον SARS-CoV-2 και όχι της απομόνωσης

Date:

Λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας, αλλά κυρίως με την αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, ο τρόπος διαχείρισης του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί και να επαγρυπνεί τους επιστήμονες υγείας.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας

«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 2,5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. Η διακρατική ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, η χρήση νέων ιατροτεχνολογικών εργαλείων, η απόκτηση πολύτιμης υγειονομικής κλινικής εμπειρίας, η απόκτηση υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης, καθώς και η χορήγηση των αντιικών σκευασμάτων αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες αναχαίτισης ενός RNA ιού που ανέτρεψε την κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από την άλλη μεριά, προσθέτει «δε θα πρέπει να μειωθεί ο προβληματισμός για τα στατιστικά δεδομένα απώλειας των ανθρώπινων ζωών, τον ρυθμό των επαναλοιμώξεων, του προσδιορισμού του συνδρόμου long ή post covid, της πίεσης του συστήματος υγείας, καθώς και της διάχυσης της παραπληροφόρησης και της στείρας ή αβάσιμης επιχειρηματολογίας έναντι στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα».

Η δυναμική του ιού

«Αν και ο ευσεβής πόθος όλων είναι η μετάπτωση του κορονοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας», αναφέρει η κ. Τσικρικά.


Υπολογίζεται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»-επικαιροποιημένα εμβόλια-ενίσχυση ΕΣΥ

Η κ. Τσικρικά, προσθέτει ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”, με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα Δημόσιας Υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».

Τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έγκαιρη και μαζική διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων, ικανών να περιέχουν τα νέα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού και να προσφέρουν ενισχυτική προστασία και παράλληλα, ο σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. Προσθέτει ότι η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων θα αποσυμπιέσουν το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΣτ.Τσικρικά: Έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον SARS-CoV-2 και όχι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Δημοσιεύθηκε η αναγγελία για τον πρώτο γάμο γυναικών στην Ελλάδα

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ο πρώτος γάμος ανδρών στην...

Κιλκίς: Τρεις συλλήψεις υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για “φακελάκια”

Κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών, χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη...

Θεσσαλονίκη: Προχωράει η αναδιαμόρφωση λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση κατοίκων της Άνω Πόλης

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του...

Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

Αποχώρησαν από την Αθήνα τα τρακτέρ τα οποία είχαν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα