Στα 4.322 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε από την ‘Ανω Γλυφάδα και κατέληξε στον δήμο Βούλας– Βάρης- Βουλιαγμένης, όπου προξένησε και ... Περισσότερα

Στα 4.322 στρέμματα ανέρχεται η καμμένη γη σε Γλυφάδα- Βούλα- Βάρη

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στα 4.322 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε από την ‘Ανω Γλυφάδα και κατέληξε στον δήμο Βούλας– Βάρης- Βουλιαγμένης, όπου προξένησε και τις μεγαλύτερες ζημιές, στη νότια πλευρά του βουνού.

Αυτό προκύπτει από την καταγραφή που έκανε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, αμέσως μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, από την παραπάνω καμένη γη, τα 3.000 στρέμματα περίπου αποτελούσαν δάση από αναδασώσεις, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν από την δεκαετία του ’70, ύστερα από την μεγάλη πυρκαγιά του 1974, η οποία είχε κάψει όλη την νότια πλαγιά του Υμηττού.

Η υπόλοιπη έκταση επίσης είχε αναδασωθεί στο παρελθόν, αλλά έχει ξανακαεί αρκετές φορές, γι’ αυτό είχε κυρίως χαμηλή βλάστηση.

Advertisement
Family Kitchen

Στον χάρτη της Υπηρεσίας Copernicus αποτυπώνεται με λεπτομέρειες η έκταση που κάηκε, καθώς και κτίρια που πιθανώς έχουν πληγεί μέσα στον αστικό ιστό στην ‘Ανω Βούλα, κάτι που όμως δεν είναι αξιόπιστο, καθώς η φωτογραφία είναι από πάνω, γι’ αυτό γίνεται καταμέτρηση των ζημιών δρόμο- δρόμο, από την Πυροσβεστική, τον δήμο και την Περιφέρεια, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Όσον αφορά στην καταμέτρηση από πλευράς Πυροσβεστικής, ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα το μεσημέρι, αλλά ουσιαστικά έχει τελειώσει.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι φλόγες προξένησαν ζημιές σε 11 κτίσματα, ένα εκ των οποίων κάηκε και εσωτερικά σε δύο ορόφους και σε άλλο ένα κάηκε η στέγη και έπαθε σοβαρές ζημιές εξωτερικά. Επίσης, κάηκαν ολοσχερώς ένα ΙΧ αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα και υπέστησαν ζημιές άλλα δύο ΙΧ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video