Στη βίαιη σχέση από την οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν επέστρεψαν τελικά είκοσι επτά από τις πενήντα γυναίκες που υπέστησαν βία και αναζητούσαν υποστήριξη από υπηρεσίες και ανθρώπους. Αυτό αποκάλυψε έρευνα ... Περισσότερα

Στη σχέση επέστρεψαν για οικονομικούς λόγους 27 από τις 50 γυναίκες που υπέστησαν βία

Epiloges Press

Epiloges Press

  Στη βίαιη σχέση από την οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν επέστρεψαν τελικά είκοσι επτά από τις πενήντα γυναίκες που υπέστησαν βία και αναζητούσαν υποστήριξη από υπηρεσίες και ανθρώπους. Αυτό αποκάλυψε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Νέοι Κόσμοι» στο οποίο συμμετέχει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΙΑΣΙΣ, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες αυτές την τελευταία τριετία. 

Ο ψυχολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Στέφανος Αλεβίζος, μιλώντας  στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών – εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος,  έγιναν 50 συνεντεύξεις με γυναίκες επιβιώσασες βίας και διαπιστώθηκε ότι οι 27 από αυτές επέστρεψαν στη βίαιη σχέση που βιώνανε κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού το βασικότερό τους πρόβλημα ήταν η επιβίωση εκείνων και των παιδιών τους. 

Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε να προσαρμοστούν οι υπηρεσίες και οι δράσεις που παρέχει στις γυναίκες το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνέργεια με την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ. «Πέρα από τη λήψη ενός πολύ καλού κοινωνικού ιστορικού, της διάγνωσης των αναγκών μιας γυναίκας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε και να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με κάθε γυναίκα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της φιλοξενίας και θα ανακοινωθούν οι δράσεις μας στο προσεχές μέλλον. Κυρίως, όμως, το καινούριο που φέρνει η ‘Υπατία΄ είναι μια επαγγελματική εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων και ένας επαγγελματικός προσανατολισμός, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο Edify, προκειμένου αυτές οι γυναίκες να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία, χωρίς το βάρος αυτής της δύσκολης σελίδας της ιστορίας τους» τόνισε ο κ. Αλεβίζος. 

Στο συγκεκριμένο θέμα παρενέβη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, επισημαίνοντας ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όπως είπε, για τις βίαιες σχέσεις λειτουργούν συμβουλευτικά κέντρα και τμήματα ασφαλείας ενώ η δομή του Υπουργείου βασίζεται σε έναν πολύ δυναμικό μηχανισμό που ξεκίνησε από το 2010.

«Έχουμε 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να πολλαπλασιαστούν ώστε κάθε δήμος να έχει και ένα κέντρο. Παράλληλα ανέφερε ότι στα συμβουλευτικά κέντρα υπάρχει επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νομικοί, παιδοψυχίατροι και εξειδικευμένες ειδικότητες) ενώ ρόλος τους είναι να δέχονται τις κακοποιημένες γυναίκες ή τα θύματα έμφυλης βίας. «Εκεί η γυναίκα μπορεί να πάρει μια ολοκληρωμένη υποστηρικτική προσπάθεια και ενδυνάμωση, που έχουν να κάνουν είτε με την ψυχολογική της υποστήριξη κατ αρχήν, είτε με την καθοδήγησή της ώστε να ξέρει πού θα πάει, ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνει πριν οδηγηθεί στους προξενώνες και τους ξενώνες» συμπλήρωσε. 

Επιπλέον το υπουργείο έχει κάνει προσπάθεια με πρωτόκολλα συνεργασίας με ξενοδόχους ώστε προτού οι γυναίκες μπουν σε ξενώνες να μπορούν σε σύντομο και έκτακτο χρόνο να φιλοξενούνται. Συμπληρωματικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα Τμήματα Ασφάλειας μπορούν, όταν υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα, να οδηγούν τις γυναίκες σε ασφαλείς κατοικίες. Ακόμη, στους ξενώνες παρέχεται συμβουλευτική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή υποστήριξη ενώ υπάρχει συνεργασία και με τη ΔΥΠΑ. «Θέλουμε τις γυναίκες – θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν πολύ γρήγορα να είναι οικονομικά ανεξάρτητες και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι θύτες συνήθως χειραγωγούν τα θύματα μέσω της οικονομικής εξάρτητης» είπε. Υπενθύμισε, τέλος, ότι λειτουργεί ο αριθμός 15900 που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε ένα θύμα ώστε να ξέρει πώς θα κινηθεί. 

Advertisement
MEGA

Από την πλευρά της, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια των «Υπέροχων Γυναικών», βουλευτής επικρατείας, τόνισε ότι οι γυναίκες χρειάζονται και θα χρειάζονται ενδυνάμωση ενώ υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση δεν είναι απλώς ένα σεμινάριο αλλά μια δυναμική διαδικασία. 

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή