Έμφαση στην αγορά του παγωτού, εκτός από το γιαούρτι δίνει η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι.

 

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, οι δυνατότητες ανάπτυξης του γιαουρτιού είναι πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από το γιαούρτι. Είναι ενδεικτικό ότι η Κρι Κρι το 2017 πραγματοποίησε πωλήσεις παγωτού ιδιωτικής ετικέτας ύψους 2 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στην ευρωπαϊκή αγορά παγωτού ιδιωτικής ετικέτας –η αξία της οποίας αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ- και αυτό γιατί το συγκεκριμένο προϊόν είναι μακράς διάρκειας, οπότε μπορεί να γίνουν εξαγωγές ακόμα και σε μακρινούς προορισμούς, όπως π.χ. στην Κίνα.

 

Όσον αφορά την ελληνική αγορά παγωτού, η Κρι Κρι ενίσχυσε τη θέση της, επιτυγχάνοντας συνολική αύξηση πωλήσεων 8,2%. Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, στην οποία η Κρι Κρι κατέχει τη δεύτερη θέση, οι πωλήσεις της εμφάνισαν αύξηση 8,4%.

 

Στον τομέα του γιαουρτιού προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της εταιρείας αφορά την αγοράς της Βρετανίας ενώ η η διοίκηση της Κρι Κρι πραγματοποίησε πρόσφατα δυο συναντήσεις με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κυρία Katherine Lucy Smith, με αντικείμενο τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στις εμπορικές συναλλαγές, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ δεν τίθεται θέμα επιβολής δασμών στα τρόφιμα.


 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εξαγωγών της Κρι Κρι, ενώ η Ιταλία παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για τις εξαγωγές της. Άλλες αγορές στις οποίες ποντάρει εξαγωγικά η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, είναι οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Γερμανία. Συνολικά το ελληνικό γιαούρτι και το greek style yogurt στην Ευρώπη αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα οι εξαγωγές της Κρι Κρι αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού της τζίρου από 5% που ήταν το 2003.

 

Στην εγχώρια αγορά, η Κρι Κρι κατέχει την 2η θέση στην αγορά γιαουρτιού με μερίδιο 14,2% και επίσης την 2η θέση στην αγορά παγωτού, με μερίδιο 15,2%. Με βάση τα στοιχεία αυτά, 1 στους 4 Έλληνες καταναλώνει γιαούρτι ΚΡΙ ΚΡΙ , συμπεριλαμβανομένων και των private label που παράγει η εταιρεία και τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 33% των πωλήσεών της.

 

Η εταιρεία σήμερα παράγει 70 εκατ. μερίδες παγωτού και 200 εκατ. μερίδες γιαουρτιού. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξής της εντός και εκτός συνόρων, η Κρι Κρι έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ την πενταετία 2014-2018, ενώ ανακοίνωσε και νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 18 εκατ. ευρώ μέχρι 2019, για την παραγωγή νέων προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την μείωση του κόστους.