Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου, στην τελετή απονομής διαμνημόνευσης «Αστέρα Αξίας και Τιμής» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας προς ... Περισσότερα

Στην τελετή απονομής διαμνημόνευσης «Αστέρα Αξίας και Τιμής» προς τιμήν του Ζιωζέφ Νισσίμ ο Ν. Δένδιας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου, στην τελετή απονομής διαμνημόνευσης «Αστέρα Αξίας και Τιμής» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας προς τιμήν του Ζιωζέφ Νισσίμ σε αναγνώριση της προσφοράς του ως Έφεδρου Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) του Ιερού Λόχου, κατά το χρονικό διάστημα 1941 – 1945.

Τη διαμνημόνευση και το μετάλλιο παρέλαβαν ο γιος του, Γκαμπριέλε Νισσίμ και η κόρη του Μαρίνα Νισσίμ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

«Βρισκόμαστε εδώ με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης και σεβασμού για να τιμήσουμε τον Joseph Nissim. Έναν άξιο εκπρόσωπο της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Μιας κοινότητας ακμάζουσας, η οποία βίωσε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του ανθρώπου» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Η Ναζιστική «Τελική Λύση» του Γ΄ Ράιχ, οδήγησε στην εξόντωση άνω των 60.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπλήρωσε.
«Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε το 10% σχεδόν του πληθυσμού της, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αν όχι το μεγαλύτερο, στην Ευρώπη» επισήμανε.

«Με την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Joseph Nissim κατατάχθηκε εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό και διακρίθηκε ως έφεδρος αξιωματικός, στις μάχες. Συμμετείχε στην ιστορική μάχη του Ελ Αλαμεΐν. Εκεί που ανεκόπη η προώθηση των δυνάμεων του ‘Αξονα προς την Αλεξάνδρεια. Και στη συνέχεια, κατατάχθηκε στον Ιερό Λόχο. Τον Λόχο των «Επίλεκτων Αθανάτων» όπως αρχικά είχε ονομαστεί. Στην πρώτη μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της χώρας» ανέφερε ο κ. Δένδιας .

«Ο τραυματισμός του από νάρκη δεν έκαμψε το φρόνημα του. Είχε συνεχίσει άλλωστε τον αγώνα στην Τυνησία και στο Αιγαίο. Η πατρίδα, αναγνωρίζοντας την ανδρεία και την προσφορά του, τον τίμησε εν ζωή με το Μετάλλιο “Εξαίρετων Πράξεων”» πρόσθεσε.

«Μετά τον πόλεμο, βρέθηκε στην Ιταλία, όπου με διορατικότητα και με πειθαρχία, οικοδόμησε έναν επιχειρηματικό όμιλο με παγκόσμια εμβέλεια. Αποδεικνύοντας ότι η στρατιωτική εκπαίδευση, η πειθαρχεία, η γενναιότητα, έχει εφαρμογή και στους αγώνες της ζωής» εξήγησε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος στα παιδιά του, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Ο πατέρας σας υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου με αφοσίωση στην πατρίδα του και με τις πράξεις του ανέδειξε την αλληλεγγύη, την αντοχή, την πίστη στην Εθνική Ταυτότητα. Εμείς σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος αποτίουν και αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του. Aπονέμοντάς του μετά θάνατον, το Μετάλλιο του “Αστέρα Αξίας και Τιμής”».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, συνέχισε, «ο θάνατος ενός αγωνιστή για την πατρίδα του δεν συνιστά καταληκτικό στάδιο της ανθρώπινης ζωής. Συνιστά σημείο μετάβασης από μια ατομική ζωή σε μια συλλογική συνείδηση. Σε μια συλλογική Εθνική Μνήμη. Σε μια παράδοση μιας χώρας και ενός Έθνους».

Εκ μέρους του υπουργείου ‘Αμυνας, της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και εμού προσωπικά, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ελλάδα.Η πορεία του αποτελεί παράδειγμα για την χώρα και για τα ιδανικά που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούν. Ο ηρωισμός του, η αυταπάρνησή του, η πειθαρχία του, η επιμονή του αποτελούν παράδειγμα και για τις επόμενες γενιές» κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

24/08/25 1:12 πμ

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα