Στο «κόκκινο» παραμένει η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη με τα λουκέτα να εξακολουθούν να πέφτουν βροχή το πρώτο εξάμηνο του έτους.   Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στο «κόκκινο» παραμένει η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη με τα λουκέτα να εξακολουθούν να πέφτουν βροχή το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 

Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών και το α’ εξάμηνο του 2018 παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αύξηση των εγγραφών, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και τη μείωση των διαγραφών.

 

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 272 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 230. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2017 οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ τα λουκέτα μειώθηκαν κατά 19,2%.

 

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο 1,5 βιοτεχνική επιχείρηση έβαζε καθημερινά «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

 

Ασύμφορες κατά το α’ εξάμηνο του 2018 κρίθηκαν 170 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 337 και οι ασύμφορες επιχειρήσεις 237.

 

Ατομικές επιχειρήσεις, η μερίδα του λέοντος

 

Τα σκήπτρα εξακολουθούν να διατηρούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς για ένα ακόμη εξάμηνο οι… γενναίοι που εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο τις επέλεξαν παρά το γεγονός πως οι ατομικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερο «επιρρεπείς» στις διαγραφές. Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 159 ατομικές επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, ενώ την εν λόγω περίοδο 196 ατομικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά.

Advertisement
MEGA

 

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΒΕΘ Αναστάσιο Καπνοπώλη, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

 

«Παρά τη μείωση των λουκέτων έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, η τάση για “διαφυγή” από το επιχειρείν συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής καθώς δεν γνωρίζει τι την περιμένει την επόμενη ημέρα. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

22/02/26 2:48 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:48 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 1:47 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό