Στο στόχαστρο οι Φιλόλογοι : Φόβοι για μείωση ωρών και εργασιακή ανασφάλεια -Γιατί δεν απαντά ο Πρόεδρος του ΙΕΠ;

Νέα ανησυχία για τα φιλολογικά μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τη θέση των αναπληρωτών

Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο των φιλολόγων η φημολογούμενη μείωση των ωρών διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ), Ευδοξία Ζαχαριάδου, σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Alpha Radio 9.89.

Advertisement

Η κ. Ζαχαριάδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τυχόν περικοπή στις ώρες φιλολογικών μαθημάτων όχι μόνο υποβαθμίζει την ανθρωπιστική εκπαίδευση, αλλά και πλήττει άμεσα την επαγγελματική ασφάλεια χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε ότι στα πλαίσια της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής ύλης, το ΙΕΠ πριν από κάμποσο καιρό είχε διερευνήσει την πιθανότητα συγχώνευσης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών – ιδέα με προϊστορία και απόπειρες εφαρμογής.

Παράλληλα δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από την ώρα που η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων μετέφερε την πληροφορία ότι το ΙΕΠ προσανατολίζεται στην αναπροσαρμογή του Προγράμματος Μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην αναπροσαρμογή αυτή προβλέπεται νέα περικοπή ωρών από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

Το alfavita.gr ανταποκρινόμενο στα αγωνιώδη ερωτήματα πολλών αναγνωστών του έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και γι΄ αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ για να έχει κάποια απάντηση αλλά ο κ. Σπύρος Δουκάκης δεν εμφανίζεται.

Η φιλολογική παιδεία ως πυλώνας δημοκρατίας

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΣΑΦ, η διατήρηση και ενίσχυση των φιλολογικών μαθημάτων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ενσυναίσθησης και της ιστορικής συνείδησης των μαθητών. «Η φιλολογική εκπαίδευση είναι το θεμέλιο μιας ουσιαστικής παιδείας, που δεν περιορίζεται στη χρηστική γνώση αλλά διαμορφώνει πολίτες με αξίες και δημοκρατική αντίληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Χρόνιες παθογένειες και τα αιτήματα των αναπληρωτών

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, επανήλθαν στο προσκήνιο τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου: σταθερότητα στις προσλήψεις, μόνιμοι διορισμοί, εξορθολογισμός του συστήματος προσλήψεων και ουσιαστικός διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο ΣΑΦ περιέγραψε μια κατάσταση αβεβαιότητας, όπου κάθε σχολικό έτος χιλιάδες φιλόλογοι αναπληρωτές περιμένουν να μάθουν πού και αν θα εργαστούν. «Η επισφάλεια και η εξουθένωση είναι η καθημερινότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΦ.

Έκκληση για διάλογο και θεσμική κατοχύρωση

Ο Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς, ώστε να αποφευχθούν αποφάσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ζητείται η διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής που θα ενισχύει τη φιλολογική παιδεία και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Τι διακυβεύεται;

Η μείωση των ωρών δεν είναι απλώς ένα οργανωτικό ζήτημα. Αποτελεί κίνηση με ευρύτερες πολιτισμικές, κοινωνικές και ηθικές συνέπειες. Η υποχώρηση της ανθρωπιστικής εκπαίδευσης ανοίγει δρόμους για μια πιο τεχνοκρατική, αλλά και ενδεχομένως αποστειρωμένη προσέγγιση της μάθησης.

Σε μια εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται από τον κατακερματισμό της δημόσιας σφαίρας, την εξάντληση της πολιτικής εμπιστοσύνης και τον αλγόριθμο της επιφανειακής πληροφορίας, η ανθρωπιστική παιδεία γίνεται ακόμα πιο αναγκαία. Η υποβάθμισή της, μέσω της μείωσης ωρών ή της υποκατάστασης της με πιο «τεχνικά» μαθήματα, δεν αντανακλά μόνο εκπαιδευτική φτώχεια, αλλά και ιδεολογική υποχώρηση.

πηγή alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών