Στην καθιέρωση της Τήνου, ως έναν τουριστικό προορισμό που θα αποτελεί βασικό σταθμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στοχεύει η δημοτική αρχή του νησιού αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην καθιέρωση της Τήνου, ως έναν τουριστικό προορισμό που θα αποτελεί βασικό σταθμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στοχεύει η δημοτική αρχή του νησιού αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις πεζοπορικές διαδρομές του. Μέσα από ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψετε ένα αυθεντικό και συνάμα ανεξερεύνητο νησί των Κυκλάδων, που είναι φιλόξενο και εντυπωσιακό σε όλες τις εποχές του χρόνου.

      Με ομπρέλα την επικοινωνιακή πλατφόρμα, “ΜονοπαΤήνος”  που υλοποίησε ο δήμος, όλος ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού ξετυλίγεται στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού. “Η Τήνος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον περιπατητικό τουρισμού και να ελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κάτι που φυσικά και τώρα γίνεται, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάνθος Πρελορέντζο / διοργανωτής Tinos Outdoor Activities. Ο Μάνθος ήταν ο ξεναγός μας σε μια από τις υπέροχες διαδρομές που παρουσίασε ο δήμος σε πρόσφατη εκδήλωση. Ξεκινώντας από το χωριό Ταραμπάδος, που διακρίνεται για τους υπέροχους περιστερώνες καταλήξαμε μετά από 3 περίπου ώρες στην Κώμη, ένα υπέροχο χωριού του νησιού προκειμένου να βιώσουμε με τους ντόπιους την γιορτή της αγκινάρας. Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω συζητήσεις με φορείς για τη στήριξη, την ανάπτυξη και την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος εναλλακτικού τουρισμού.

      Στη διάρκεια της διαδρομής ουσιαστικά ξετυλίχτηκε η ιστορία του  νησιού των κυκλάδων. Η Τήνος, η «Μούσα του Αιγαίου» στάθηκε ακόμα μία φορά πηγή έμπνευσης προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν με το φακό τους την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τα χωριά, τα υπαίθρια έργα μαρμαροτεχνίας, τους περιστεριώνες, τα εκθέματα του μοναδικού Μουσείου των Ουρσουλινών αλλά και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι Τηνιακοί ευχαριστούν τη γη για τη γενναιοδωρία της και γιορτάζουν.

      Ο Μάνθος Πρελορέντζο αλλά και ο Αγγελος Δελατόλας από τον δήμο Τήνου, γεννήθηκαν στην Τήνο, σπούδασαν και δούλεψαν στην Αθήνα αλλά επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους. Παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, αυτές δεν αποτέλεσαν εμπόδιο ώστε να επιχειρήσουν επαγγελματικά στο νησί. Η Τήνος πρέπει να κρατάει τα παιδιά της στο νησί, σημειώνουν. Και οι δυο τους φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα απτό παράδειγμα και για τα νέα παιδιά του νησιού, κυρίως στο πως να διατηρήσουν την αγάπη τους για το νησί φλογερή.

      Σε ό,τι αφορά τα μονοπάτια του νησιού, όπως τονίστηκε ορισμένα είναι κυκλικά, ενώ άλλα ακολουθούν κατά μήκος την ακτή οδηγώντας τους πεζοπόρους σε αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία, ένα ενετικό κάστρο, δεκάδες περιστεριώνες και τοπία με απόκοσμους, λείους, σφαιρικούς βράχους.  Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος επισκέπτης που αγαπάει την πεζοπορία μπορεί να παραμείνει μια εβδομάδα στην Τήνο ακολουθώντας κάθε μέρα από ένα διαφορετικό μονοπάτι.

      Η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού Στέλιο Μαλλιαρη να παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου, που κορυφαίνεται η τουριστική κίνηση. Φιλοδοξία του είναι η περαιτέρω επέκταση της περιόδου και πέραν του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, καθώς όπως λέει η Τήνος έχει όλα τα φόντα για μια τέτοια εξέλιξη.

Advertisement
MEGA

      Οι δράσεις του «ΜονοπαΤήνος» θα συνεχιστούν με ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα Τηνιακά Μονοπάτια, ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο καθαρισμός και η συντήρησή τους ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πεζοπόρους την περίοδο του φθινοπώρου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026