Με αφορμή τη δήλωση υποψήφιου δημάρχου ότι θα κατέλθει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές «αυτόνομα», δίχως πατερίτσες, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Οι πατερίτσες και όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε οι ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Με αφορμή τη δήλωση υποψήφιου δημάρχου ότι θα κατέλθει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές «αυτόνομα», δίχως πατερίτσες, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Οι πατερίτσες και όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε οι ΑμεΑ ή οι άνθρωποι με προσωρινά ή χρόνια προβλήματα υγείας είναι μέσο για την αυτονομία μας, ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που υποδεικνύει η δήλωση του υποψηφίου. Αντίθετα, σήμερα η εξάρτηση των ανθρώπων με κινητικά κ.α. προβλήματα δεν οφείλεται κυρίως στα καθ’ αυτά προβλήματα, αλλά στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Βασικά απορρέει από το γεγονός ότι όλοι εμείς αδυνατούμε να εκπληρώσουμε μία σειρά ή καθοριστικές λειτουργίες για τη ζωή μας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα τεχνικά-τεχνολογικά, επιστημονικά κ.α. μέσα και υπηρεσίες, αλλά διότι η οργανωμένη πολιτεία δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Π.χ. ο βαθμός εξάρτησης στην μετακίνηση για τους ανθρώπους που στερούνται τη δυνατότητα βάδισης, μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ο βαθμός που δεν έχουν πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες κ.α. που το αστικό περιβάλλον δυσχεραίνει τη μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο, πατερίτσες κ.α. που τα μέσα συγκοινωνίας δεν είναι προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια κτλ. Συνεπώς τέτοιου είδους δηλώσεις είναι άστοχες και όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους.

Ανεξαρτήτως προθέσεων, με αυτό τον τρόπο αναπαράγεται η αναχρονιστική αντίληψη ότι για την εξάρτηση των ανθρώπων με κινητικά κ.α. προβλήματα πρωτίστως φταίνε τα καθαυτά προβλήματα, δηλαδή είναι λίγο πολύ «θέλημα της μοίρας τους». Σε αυτό το σχήμα η αναπηρία γίνεται αντιληπτή ως ατομική-οικογενειακή υπόθεση του ΑμεΑ και της οικογένειας του, ενώ η οργανωμένη πολιτεία απαλλάσσεται των ευθυνών της να αναδιοργανώνεται βάσει των συνεχώς αυξανόμενων τεχνολογικών κ.α. δυνατοτήτων για να μειώσει την εξάρτηση του. Έτσι οι όποιες παρεμβάσεις για την αναπηρία κατανοούνται ως «φιλανθρωπικές», με λίγα λόγια «και χάρη μας κάνουν», ενώ «αυτονόητα» περιορίζονται από πιο «σημαντικές» προτεραιότητες, όπως η κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και ο δημοσιονομικός χώρος.

Με τέτοιου είδους λογικές φτάσαμε στο σημείο και στις Σέρρες (θα «κλάψουμε» αν μιλήσουμε για τις κωμοπόλεις και τα χωριά), όχι μόνο να μην κρίνουμε την προσβασιμότητα βάση των αναγκών των ανθρώπων και των δυνατοτήτων της εποχής, αλλά να θεωρούμε πρόοδο τα μπαλώματα, και μάλιστα σε μία περίοδο που η γενικότερη απαξίωση των υποδομών επιβαρύνει πρόσθετα την καθημερινότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο. Καταλήγουμε να έχουμε μία υποτυπωδώς ανεκτή κατάσταση στο κέντρο της πόλης, στη «βιτρίνα», την ώρα που ο βαθμός προσβασιμότητας στις γειτονιές (δρόμοι, πεζοδρόμια, φως, στάσεις αστικών κ.α.), σε δημόσια κτήρια, σε ιδιωτικά κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος, στην αυτόνομη διαβίωση (δομές φιλοξενίες), επιδεινώνεται ή είναι στάσιμος Οι παρεμβάσεις της πολιτείας περιορίζονται σε μικροδιορθώσεις, οι οποίες προβάλλονται ως «εκδήλωση ανθρωπιάς», και οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από ευχαριστήριες επιστολές των ενδιαφερόντων, αυθόρμητες ή και όχι. Σε αυτά τα πλαίσια η «ευαισθησία» για την αναπηρία έχει καταντήσει εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης ή και συνδιαλλαγής της εξουσίας με τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

…Με «τέτοια μυαλά» κύριοι εκλογές μπορεί και να κερδίζονται (για την ώρα), συμπεριληπτικές όμως κοινωνίες δε φτιάχνονται! 

Δελτίο Τύπου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

16/09/25 11:04 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

16/09/25 11:01 μμ

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

16/09/25 10:59 μμ

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα

IRIS: Τι αλλάζει από το 2026 - Αυξάνονται τα ημερήσια όρια

16/09/25 10:49 μμ

IRIS: Τι αλλάζει από το 2026 – Αυξάνονται τα ημερήσια όρια

Νέος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας για τον δήμο Σερρών - 358.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ - Video

16/09/25 10:38 μμ

Νέος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας για τον δήμο Σερρών – 358.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ – Video

Σάμος: Συλλαλητήριο για την υγεία – Ζήτησαν ενίσχυση των δημόσιων δομών

16/09/25 10:57 μμ

Σάμος: Συλλαλητήριο για την υγεία – Ζήτησαν ενίσχυση των δημόσιων δομών

Η γλώσσα στην εποχή της πανδημίας, των social media και των κοινωνικών κρίσεων

16/09/25 10:55 μμ

Η γλώσσα στην εποχή της πανδημίας, των social media και των κοινωνικών κρίσεων

Ηλικιωμένη παγίδευσε 26χρονη που ήθελε να την εξαπατήσει στην Πάτρα

16/09/25 10:51 μμ

Ηλικιωμένη παγίδευσε 26χρονη που ήθελε να την εξαπατήσει στην Πάτρα

Σέρρες: Παραμένει μπαλωμένο με χαλίκια τμήμα της οδού Αθανασίου Αργυρού - video

16/09/25 10:12 μμ

Σέρρες: Παραμένει μπαλωμένο με χαλίκια τμήμα της οδού Αθανασίου Αργυρού – video

ΓΓ ΟΗΕ: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

16/09/25 10:04 μμ

ΓΓ ΟΗΕ: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται - Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

16/09/25 9:59 μμ

SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται – Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του

16/09/25 10:01 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του