28 C
Serres

Συνάντηση Θ. Πλεύρη – Γ. Πατούλη για τη δρομολόγηση έργων Υγειονομικού χαρακτήρα μέσω του ΠΕΠ Αττική 2021- 2027

Date:

Ο προγραμματισμός έργων και δράσεων για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής, που δρομολογεί η Περιφέρεια στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπ. Υγείας, Θανάση Πλεύρη με τον περιφερειαρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Σημειώνεται πως στο νέο ΠΕΠ «Αττική» 2021-2027, προβλέπονται πάνω από 127 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ στη συζήτηση μετείχαν επίσης ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημητρης Δρόσης και συνεργάτες του υπουργού. Οι συνομιλίες εστίασαν στη δρομολόγηση: για την κατασκευή μιας νέας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (διευρυμένο κέντρο υγείας) στην Ανατολική Αττική, στις διαδικασίες εξειδίκευσης του εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης βάσει χαρτογράφησης των σχετικών αναγκών και στην ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) της Περιφέρειας.

«Στόχος είναι και μέσω του νέου μας Περιφερειακού Προγράμματος της Αττικής για την περίοδο 2021-2027 να συνεχίσουμε να υλοποιούμε έργα προς όφελος της υγείας των πολιτών της Αττικής, όπως κάναμε και με το προηγούμενο ΈΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας πως μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2020, ολοκληρώθηκαν 22 έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ με χαρακτηριστικότερα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου και την προμήθεια εξοπλισμού σε διάφορα νοσοκομεία. Παράλληλα, όπως τόνισε, σε ό,τι αφορά τις δράσεις με κοινωνικό πρόσημο (ΕΚΤ), ολοκληρώνονται 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ με χαρακτηριστικότερα την πρόσληψη 1.400 γιατρών και νοσηλευτών (επικουρικό προσωπικό) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Παράλληλα διατύπωσε τη βούληση να γίνει πιο ενεργή η συνεργασία των δομών του υπουργείου με τις δομές Υγείας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με στόχο την ισχυροποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας.

Διευρυμένο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Αττικής

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στη σημασία δημιουργίας ενός αναβαθμισμένου κέντρου Υγείας στην Ανατολική Αττική, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου έχει εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και προτίθεται να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαραιτήτων μελετών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε με τον κ. Πλεύρη να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με στόχο την οριστικοποίηση των βημάτων που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση και την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών λύσεων.Εξοπλισμός Νοσοκομείων

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης και επέκτασης εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης σε Δομές Υγείας της Αττικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ περίπου 52 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου και της Περιφέρειας με στόχο την προτεραιοποίηση και χαρτογράφηση των αναγκών στις δομές υγείας της Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν, με γρήγορες διαδικασίες, στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κέντρα Πρόληψης Υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης και στο προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε έτοιμο το μηχανισμό και σε συνεργασία με τον υπ. Υγείας μπορούμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του, γεγονός που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο έργο του Υπουργείου και συνολικά στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας».

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΣυνάντηση Θ. Πλεύρη - Γ. Πατούλη για τη δρομολόγηση έργων Υγειονομικού χαρακτήρα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ξάνθη: Ψηφιακά εργαλεία ζωντανεύουν την ιστορία της παλιάς πόλης

Η πλούσια ιστορία της παλιάς πόλης της Ξάνθης θα...

Κιλκίς: Κτηνοτρόφος σκότωσε με καραμπίνα 45χρονο

Έγκλημα με θύμα 45χρονο σημειώθηκε στις Μουριές, ενώ ως...

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα από την ΑΔΕΔΥ

Νέα 24ωρη πανυπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα, 21 Μαΐου...

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Νεκρά δύο αδέλφια μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο κέντρο της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα