Στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2020 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πρώτο καλλυντικό προϊόν που αδρανοποιεί τον κορονοϊό.   Πρόκειται για ένα σπρέι χεριών με αιθέρια έλαια το οποίο κατασκευάστηκε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2020 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πρώτο καλλυντικό προϊόν που αδρανοποιεί τον κορονοϊό.
 
Πρόκειται για ένα σπρέι χεριών με αιθέρια έλαια το οποίο κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL NanoBiomed.
Με τα νανοσωματίδια που περιέχει να προσκολλώνται και να αδρανοποιούν τον ιό αποτρέποντάς τον από το να εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των υποδοχέων της μύτης το συγκεκριμένο σπρέι καθίσταται ακόμα πιο αποτελεσματικό από τα κοινά αντισηπτικά. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε διάφορα αρώματα, πχ. βανίλια, για αυτό χαρακτηρίζεται και ως καλλυντικό.
«Με το ξέσπασμα της πανδημίας σκεφτόμασταν πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη νανοτεχνολογία ώστε να δημιουργήσουμε κάτι αναβαθμισμένο το οποίο θα παρέχει άμεση βοήθεια στον κόσμο. Τα νανοσωματίδια από άργυρο που περιέχει το σπρέι έχουν αντιικές ιδιότητες και είναι ένα νέο προϊόν τη εταιρίας το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες, εφόσον ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.» αναφέρει ο κ. Λεωνίδας Γκιόνης, ερευνητικό στέλεχος στη BL NanoBiomed.
Πέραν του αντισηπτικού καλλυντικού σπρέι, η εταιρία ετοιμάζεται να λανσάρει μία νέα σειρά nano-cosmetics με λοσιόν που θα περιέχουν σωματίδια τα οποία εσωκλείουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με αντιγηραντική δράση.
 

 

Η καινοτομία συνεχίζεται

Μεταξύ άλλων, η εταιρία συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων ερευνά τη δημιουργία σωματιδίων κατά της αθηρωματικής πλάκας. Τα σωματίδια αυτά θα περιέχουν αντιθρομβωτικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες οι οποίοι θα στοχεύουν στις αρτηρίες που πάσχουν.
Τέλος, η ΒL NanoBiomed έχει κατασκευάσει μία προηγμένη μάσκα προστασίας με τη χρήση της 3D εκτύπωσης. Η μάσκα αποτελείται από ένα εύκαμπτο και ένα σκληρό μέρος ενώ η βασική της διαφορά από τις κοινές μάσκες είναι η βαλβίδα που έχει τοποθετημένη στην επιφάνειά της η οποία επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα και στους υδρατμούς να απελευθερώνονται κανονικά χωρίς όμως να επιτρέπει την είσοδο σταγόνων και σωματιδίων από το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα.
Όπως εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Ορφανός, Production Manager της ΒL NanoBiomed: «Το εύκαμπτο μέρος αφορά την καλή εφαρμογή του προϊόντος στο πρόσωπο του χρήστη ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Όλα τα κομμάτια είναι εκτυπωμένα ξεχωριστά και τα συναρμολογούμε για να έχουμε την τελική μάσκα. Πολύ σημαντική είναι η βαλβίδα αιχμής που διαθέτει γιατί απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς που παράγονται με την εκπνοή και μας κάνουν να ζαλιζόμαστε. Ο σκοπός του φίλτρου που είναι στο πάνω μέρος είναι να μπλοκάρει διάφορα σωματίδια και σταγόνες του εξωτερικού περιβάλλοντος και να επιτρέπει μόνο στο οξυγόνο να εισέρχεται. Είναι μία έξυπνη κατασκευή, ελαφριά και φτηνή λόγω της 3D εκτύπωσης για να μπορεί ο χρήστης να την προμηθευτεί. Βέβαια απευθύνεται περισσότερο σε ιατρικό προσωπικό.»
πηγή makthes.gr

Advertisement
Babis

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτά είναι τα νέα για την υγεία του Σουμάχερ

26/01/26 3:42 μμ

Αυτά είναι τα νέα για την υγεία του Σουμάχερ

Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες στη μεγάλη πυρκαγιά στα Τρίκαλα – Αγνοείται μία - video

26/01/26 3:37 μμ

Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες στη μεγάλη πυρκαγιά στα Τρίκαλα – Αγνοείται μία – video

Συνεπιμέλεια τέκνων: Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται σχετικά με το ισχύον πλαίσιο

26/01/26 1:12 μμ

Συνεπιμέλεια τέκνων: Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται σχετικά με το ισχύον πλαίσιο

Κρήτη: Νέα σημαντικά ευρήματα για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

26/01/26 2:53 μμ

Κρήτη: Νέα σημαντικά ευρήματα για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία διακονεί συνεργατικώς την κοινωνία με κάθε άνθρωπο και θεσμικό φορέα καλής διαθέσεως»

26/01/26 12:45 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία διακονεί συνεργατικώς την κοινωνία με κάθε άνθρωπο και θεσμικό φορέα καλής διαθέσεως»

Ευχές για υγεία, ευημερία και ανάπτυξη του επιχειρείν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Σερρών

26/01/26 12:02 μμ

Ευχές για υγεία, ευημερία και ανάπτυξη του επιχειρείν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Σερρών

ΑΑΔΕ: Πάνω από 68.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή το 2025 - Στο 34,2% η παραβατικότητα

26/01/26 11:08 πμ

ΑΑΔΕ: Πάνω από 68.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή το 2025 – Στο 34,2% η παραβατικότητα

Σέρρες: “Χρειάζεται βοήθεια και όχι τιμωρία – Πρέπει να ασχοληθεί κάποιος μαζί της”, λέει ο πατέρας του μαθητή που φιμώθηκε με ταινία από την καθηγήτρια

26/01/26 10:41 πμ

Σέρρες: “Χρειάζεται βοήθεια και όχι τιμωρία – Πρέπει να ασχοληθεί κάποιος μαζί της”, λέει ο πατέρας του μαθητή

Τρίκαλα: Τρεις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα, 2 αγνοούνται

26/01/26 2:53 μμ

Τρίκαλα: Τρεις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα, 2 αγνοούνται

Τζόκερ: Πού παίχτηκαν τα δυο δελτία που κέρδισαν τα 15 εκατ. ευρώ

26/01/26 8:37 πμ

Τζόκερ: Πού παίχτηκαν τα δυο δελτία που κέρδισαν τα 15 εκατ. ευρώ

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο φέτος με άλμα στα 5,93 μ. για τον Εμμανουήλ Καραλή

26/01/26 8:29 πμ

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο φέτος με άλμα στα 5,93 μ. για τον Εμμανουήλ Καραλή

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

26/01/26 8:25 πμ

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα είναι στην ατζέντα