Συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης υπάρχει όσον αφορά την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών. Τα προβλήματα είναι εκτεταμένα, πολλά και διογκούμενα και σε αυτό το πλαίσιο ... Περισσότερα

Συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης υπάρχει όσον αφορά την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών.

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης υπάρχει όσον αφορά την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών.

Τα προβλήματα είναι εκτεταμένα, πολλά και διογκούμενα και σε αυτό το πλαίσιο είναι αδύνατο να διαμορφωθούν συνθήκες και να λυθούν τα προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων κ. Ιωάννης Χουβαρδάς μιλώντας στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την μετακίνηση τους τονίζοντας ότι δεν έχει βρεθεί λύση παρότι έχουν κάνει ενέργειες. Όπως τονίζει άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθούν:

  • Η σταθερή-άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με ορισμένους από το σύλλογο εκπροσώπους σχετικά με το θέμα της προσβασιμότητας σε δρόμους/πεζοδρόμια της πόλης και συναφών ζητημάτων.
  • Η ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Δήμου σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ΑμεΑ στη διεκπεραίωση κρίσιμων και στοιχειωδών λειτουργειών και στις οποίες έχουν παρατηρηθεί επείγοντα και σοβαρά προβλήματα.
  • Ο σχεδιασμός/δημιουργία «διαδρόμων προσβασιμότητας με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για διαδρομές πλήρως προσβάσιμες σε χρήστες ηλεκτρικών και χειροκίνητων αμαξιδίων,

Συνεχιζόμενη η επιδείνωση της κατάστασης για την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών

Στις 19/02/2024 αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε με τη νέα Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάνγκα. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο σύλλογος μας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα πολλά και διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινητικά ανάπηροι κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών, κάνοντας χρήση του αναγκαίου ατομικού εξοπλισμού τους (ηλεκτρικό αμαξίδιο, κα.).

Advertisement
MEGA

Τις επόμενες ημέρες η Δημοτική αρχή έλαβε και γραπτά μέσω e-mail τις επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις του συλλόγου μας για την επίλυση των ζητημάτων που κουβεντιάσαμε στη συνάντηση, των οποίων το κεντρικό σκεπτικό μαζί με την τότε συγκεκριμενοποίηση τους ο σύλλογος μας είχε επίσης υποβάλει και στην προηγούμενη αρχή. Το σκεπτικό μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους τρεις ακόλουθους πολύ σημαντικούς άξονες: 

  1. Τη σταθερή-άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με ορισμένους από το σύλλογο μας εκπροσώπους σχετικά με το θέμα της προσβασιμότητας σε δρόμους/πεζοδρόμια της πόλης και συναφών ζητημάτων όπως η ανάγκη επειγόντων παρεμβάσεων, αλλά  και με το θέμα των δημόσιων και ιδιωτικών  θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ. 
  2. Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Δήμου σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ΑμεΑ στη διεκπεραίωση κρίσιμων και στοιχειωδών λειτουργειών και στις οποίες έχουν παρατηρηθεί επείγοντα και σοβαρά προβλήματα. Οι επιδιορθώσεις και ορισμένες νέες κατασκευές τονίσαμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από «χτες» στις οδούς Βενιζέλου, Μεραρχίας/Κ. Καραμανλή και στο τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτήριο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ και οι επιτροπές των ΚΕΠΑ. 
  3. Το σχεδιασμό/δημιουργία «διαδρόμων προσβασιμότητας» με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για διαδρομές πλήρως προσβάσιμες σε χρήστες ηλεκτρικών και χειροκίνητων αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού, οι οποίες θα «ενώνουν» το Δημαρχείο με σημεία μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος. Για αρχή προτείνουμε τις διαδρομές: ΔΕΗ-Δημαρχείο, ΔΙΠΑΕ-Δημαρχείο, Λαϊκή αγορά-Δημαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη συνάντηση μας και σε μετέπειτα σχετικό δελτίο τύπου ο δήμος χαρακτήρισε τις θέσεις και τα αιτήματα μας «σαφή» και «δίκαια». (https://www.serres.gr/synantisi-antiprosopias-toy-syllogoy-kinitika-anapiron-n-serron-me-ti-dimarcho-serron-varvara-mitliagka/). 

Εντούτοις τρεις μήνες μετά, ουδεμία κίνηση από το δήμο έχει παρατηρηθεί. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και πλέον είναι επικίνδυνη στις τρεις οδούς/περιοχές, όπου ζητήσαμε άμεση επέμβαση. Νέα πολύ σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους οδούς, όπως Ραιδεστού, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου, Βασ. Βασιλείου, Ν. Πλαστήρα, Κομνηνών, στις καθέτους μεταξύ Εθν. Αντιστάσεως και Μεγ. Αλεξάνδρου, για να αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά κάποιες. Στασιμότητα υπάρχει στο ζήτημα των θέσεων στάθμευσης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είναι αδύνατο να διαμορφωθούν συνθήκες για να ύπαρξη η πολυπόθητη τομή σε αυτά τα ζητήματα, η οποία θα εναρμονίσει και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία με την πραγματικότητα της πόλης.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να κινηθεί άμεσα, με ταχύτητα και κυρίως με μεγαλύτερη βούληση και σε συνεργασία μαζί μας σε αυτά τα θέματα. Διαφορετικά άλλη μία δημαρχιακή θητεία θα λήξει και το έργο της θα περιοριστεί σε παρεμβάσεις που δε θα μπορούν να αναιρέσουν ούτε τις επιπτώσεις από τις φθορές που προκλήθηκαν σε προηγούμενες κατασκευές, σε κινήσεις που θα ήταν άξιες λόγου πριν 20 και 30 έτη. Οι ΑμεΑ και άλλοι Σερραίοι έχουμε κουραστεί και υποφέρει απ’ αυτή την επανάληψη. Ζητούμε να ξεκινήσει η υλοποίηση όσων θέσαμε και στη νέα Δημοτική αρχή. Είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε με απόψεις /προτάσεις, χωρίς να διεκδικούμε την κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Διεκδικούμε όμως να δούμε επιτέλους την πόλη να αλλάζει ουσιαστικά!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές - video

26/08/25 7:45 μμ

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές – video

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

26/08/25 7:39 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας - video

26/08/25 7:28 μμ

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη της Ηράκλειας – video

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν - video

26/08/25 7:17 μμ

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν – video

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης