Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις εικόνες που είδαμε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε με τον συνωστισμό στα μπιτς μπαρ της Μυκόνου και άλλων περιοχών της Ελλάδας ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας     ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις εικόνες που είδαμε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε με τον συνωστισμό στα μπιτς μπαρ της Μυκόνου και άλλων περιοχών της Ελλάδας ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας

 

Advertisement
 

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο που πυροδοτεί τη φωτιά της επιδημίας είναι ο συνωστισμός. «Αυτός είναι ο χειρότερος παράγων με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως εξήγησε, όταν οι ειδικοί βλέπουν συνωστισμό σε μπαράκια, παραλίες και πλατείες, ανησυχούν πάρα πολύ. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι άνοσοι, άρα έχουμε όλο το υλικό για να έχουμε επιδημία. Αν έχουμε και συνωστισμό τότε ενδεχομένως να έχουμε κακά αποτελέσματα που μπορεί να φανούν σε 1-2 εβδομάδες, με αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

 

«Ήδη είχαμε ένα δείγμα γι’ αυτό στη Θράκη, όπου δύο εβδομάδες περίπου μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού είχαμε μια συρροή κρουσμάτων στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και την Ξάνθη. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και σε τουριστικές περιοχές», υπογραμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι φέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ καραντίνα, έδωσε την εξής απάντηση: «Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική πρώτη αντίδραση μετά από μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού, δεδομένης και της ηλιοφάνειας αλλά και της τάσης μας όταν ξανασυναντάμε τους παλιούς μας φίλους μετά από καιρό να τους αγκαλιάζουμε και να τους φιλάμε για να τους χαιρετίσουμε. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο μια πρώτη αντίδραση, δεν θα είναι συνέχεια. Μετά από την πρώτη αντίδραση, πρέπει να περάσουμε στη νέα κανονικότητα, η οποία επιβάλλει να τηρούμε αποστάσεις. Πιστεύω ότι όταν ξεπεραστεί αυτή η πρώτη ανθρώπινη αντίδραση σιγά σιγά θα επέλθει η λογική. Αν ο συνωστισμός συνεχίσει να υπάρχει, δυστυχώς θα έχουμε συνέπειες που θα αφορούν όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία».

Σε συνθήκες συνωστισμού έχουμε υπερμετάδοση

 

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί από τον συνωστισμό σε ένα μπαρ, ο λοιμωξιολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου φέρνοντας ένα τρομακτικό παράδειγμα. «Στη Νότια Κορέα ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα πήγε σε μια περιοχή με μπαράκια στη Σεούλ και τελικά στο τέλος της ημέρας μετέδωσε τον ιό σε 85 άτομα, όπως διαπιστώθηκε από το άριστο σύστημα ιχνηλάτησης που έχουν εκεί. Σε συνθήκες συνωστισμού έχουμε υπέρμετάδοση, δηλαδή ο ιός δεν μεταδίδεται σε 1 έως 3 άτομα όπως συνήθως αλλά σε δεκάδες. Γι’ αυτό οι μεγάλες επιδημίες σε άλλες χώρες ακολούθησαν μεγάλα γεγονότα συνωστισμού, όπως ποδοσφαιρικά ματς ή πορείες».

Advertisement

Για το αν είναι πρακτικό να ζητάμε να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου σε μπαρ είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο.

: «Εδώ μείναμε στα σπίτια μας κλεισμένοι και φυλακισμένοι για δύο μήνες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση ενός μέτρου σε μπαρ; Ας είμαστε λογικοί, κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα και τα κάναμε με πολύ μεγάλη συνείδηση. Αυτά είναι τα εύκολα, να απέχουμε από τους γύρω μας. Όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει κοινή λογική».

Όσο αφορά το σενάριο να υπάρχουν νέα lockdown αν αυξηθεί ο R0, είπε τα εξής: «Ο σχεδιασμός είναι να μην έχουμε lockdown. Αν αρχίσουν τα lockdown εν μέσω τουρισμού δεν κάνουμε τίποτα. Θέλουμε να έχουμε ένα ολόκληρο περιοριστικό σχέδιο έτσι ώστε να μπορούμε να απομονώσουμε το κρούσμα και τις επαφές του παρά να κάνουμε lockdown όχι σε πόλεις και περιοχές αλλά ούτε καν σε ξενοδοχεία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. Εάν δεν βοηθήσουν είναι πάντα δεδομένα ότι θα προηγείται η δημόσια υγεία και επομένως μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown».

 

Πηγή madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video