«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζητά από τον πρωθυπουργό «να απαντήσει αν τις στηρίζει». Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ... Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου

Epilogestv

Epilogestv

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζητά από τον πρωθυπουργό «να απαντήσει αν τις στηρίζει».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Συνιστά τεράστιο θράσος, η κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως “εθνική εξαίρεση”, την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει. Ο κ. Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάννης που είναι “κατά 97% παρωχημένη”, αλλά τόνισε επιπλέον ότι “ως ένα βαθμό είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες”. Αυτά από μία κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το μειονοτικό πριν τις εκλογές».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό» και προσθέτει: «Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς εκτός από τον ίδιο τον κ. Συρίγο που να θεωρεί πειστικό, πως ο ισχυρισμός ότι 97% της Συνθήκης είναι “παρωχημένο” δεν αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης στην Τουρκία για να προωθήσει τις απαράδεκτες θέσεις της περί αναθεώρησης. Εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ελάχιστη σημασία έχει αν η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει το “97%” ή το υπόλοιπο “3%”. Δεύτερον, οι θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζονται ούτε στην επίκληση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ούτε στην θέση πως “ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”».

Ακολούθως παραθέτει την επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών που τονίζει σαφώς ότι: «Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως». Υπογραμμίζει δε, ότι «ουδέποτε -και ορθώς- ελληνική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, έχει πάει πέρα από αυτήν τη θέση, ανοίγοντας συζήτηση για το ποιες διατάξεις της Συνθήκης είναι ή δεν είναι ανενεργές και σε ποιον βαθμό ή πώς ερμηνεύονται».

Advertisement
MEGA

Καταλήγοντας αναφέρει: «Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε ως “ακαδημαϊκός” και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι μίλησε “με την επιστημονική του ιδιότητα”. Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Συρίγος τόνισε ότι “επειδή άκουσα κάτι για επιστημονικές θέσεις” σημειώνω ότι οι θέσεις μου “δεν είναι επιστημονικές αλλά βαθύτατα πολιτικές”. Αντί να παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τη θέση του πρώην υπουργού του».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

01/02/26 10:45 μμ

Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

Ναός Αγίου Φραγκίσκου στην Κέρκυρα: Ένα θρησκευτικό μνημείο 800 ετών, χώρος Γραμμάτων και Τεχνών

01/02/26 10:38 μμ

Ναός Αγίου Φραγκίσκου στην Κέρκυρα: Ένα θρησκευτικό μνημείο 800 ετών, χώρος Γραμμάτων και Τεχνών

Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

01/02/26 10:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του στη Μινεάπολη μετά από μια εβδομάδα κράτησης

01/02/26 10:22 μμ

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του μετά από μια εβδομάδα κράτησης