Στην “απαξιωτική”, όπως την χαρακτηρίζει συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αναφέρεται με δήλωση του ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Ο κ. Αυλωνίτης αφού καταλογίζει “υπέρμετρη αμετροέπεια και ... Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το ν/σ για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Στην “απαξιωτική”, όπως την χαρακτηρίζει συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αναφέρεται με δήλωση του ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο κ. Αυλωνίτης αφού καταλογίζει “υπέρμετρη αμετροέπεια και αλαζονεία” στον υπουργό σημειώνει: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το νομοσχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας και της έλλειψης ουσιαστικής διαβούλευσης με αυτούς που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη, (το Δικαστικό και Δικηγορικό Σώμα και τους δικαστικούς υπαλλήλους), κυρίως όμως με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και η συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών αποτελεί εγκληματική παρέμβαση στο επί εκατονταετία και πλέον θεσμικό πλαίσιο.

Έωλη και ψευδεπίγραφη η επίκληση περί επιτάχυνσης της δικαιοσύνης από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις, καθώς η πείρα έχει αποδείξει ότι όπου συνενώθηκαν, στο παρελθόν (το 2013), έδρες Ειρηνοδικείων κανένα βελτιωτικό αποτέλεσμα στην επιτάχυνση δεν σημειώθηκε. Ενώ αντιθέτως, όπου καταργήθηκαν δημόσιες δομές επήλθε μαρασμός των τοπικών κοινωνιών και ενισχύθηκε η αστυφιλία, με περαιτέρω διόγκωση των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ευθέως αντίθετες και με τη σύγχρονη, διεθνή δικαιϊκή πρακτική οι καταργήσεις Ειρηνοδικείων. Για παράδειγμα, στη Γερμανία πρωτοβάθμια πολιτικά δικαστήρια είναι τα Ειρηνοδικεία (αρμόδια για αστικές διαφορές) και τα Πρωτοδικεία. Στην Ιταλία τακτικά δικαιοδοτικά όργανα είναι το Ειρηνοδικείο, το Πρωτοδικείο και το Εφετείο. Στην Ολλανδία κάθε πρωτοβάθμιο δικαστήριο διαθέτει περισσότερες της μίας έδρας Ειρηνοδικείων. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε πολλές άλλες χώρες

Στην Ελλάδα όμως, με την επίκληση κατά παραγγελία μελέτης προς τη Παγκόσμια Τράπεζα η Κυβέρνηση, δεν διστάζει να πλήξει βάναυσα την αρχή της εγγύτητας και την κοινωνική ανάγκη για προσιτή Δικαιοσύνη.

Advertisement
MEGA

Στις όποιες αλλαγές στην υπάρχουσα χωροταξική κατανομή δικαστικών δομών έπρεπε να είχε προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να είχαν συλλεχθεί στοιχεία για τις υποδομές και τις ανάγκες, να είχε ληφθεί υπόψη ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας και το ορεινό ανάγλυφο της χώρας αλλά και το ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο. Δικαίως έχουν ξεσηκωθεί ολόκληρες περιοχές ενάντια στο έκτρωμα που αποκαλεί η Κυβέρνηση “νέο δικαστικό χάρτη της χώρας”.

Προειδοποιούμε ότι το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη είναι απερίγραπτα πρόχειρο και επικίνδυνο και ως τέτοιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Το καταρρακωμένο Κράτος Δικαίου δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση στην χώρα μας.

Το πονηρό χαμόγελο του Υπουργού Δικαιοσύνης στο τέλος «θα παγώσει».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

Φανοποιοί Ν. Σερρών - Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

15/09/25 8:38 μμ

Φανοποιοί Ν. Σερρών – Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 - Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

15/09/25 8:33 μμ

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 – Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

15/09/25 8:25 μμ

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών, σε Λευκώνα, Χριστός και Μελενικιώτικα, με έργα 2.500.000€

15/09/25 8:18 μμ

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών με έργα 2.500.000€