Μαύρες γιορτές επιφύλαξε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τους Έλληνες αγρότες που δεν παύουν να  εκπλήσσονται διαρκώς δυσάρεστα από το ίδιο «μοτίβο» της ανεπάρκειας, των αστοχιών και των  προβλημάτων των ... Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Μαύρες γιορτές για τον αγροτικό κόσμο επιφύλαξε η ΝΔ

Epiloges Press

Epiloges Press

Μαύρες γιορτές επιφύλαξε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τους Έλληνες αγρότες που δεν παύουν να  εκπλήσσονται διαρκώς δυσάρεστα από το ίδιο «μοτίβο» της ανεπάρκειας, των αστοχιών και των  προβλημάτων των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα η ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής της  Βασικής Ενίσχυσης για το 2023 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, δεν κατάφερε να αποδώσει στους  δικαιούχους ούτε τα κατά μειωμένα 238 εκ ευρώ της «περήφανης και επιτυχούς διαπραγμάτευσης»  της πάντα «ανέμελης» ΝΔ καθώς ακόμη και από αυτό το ποσό έμειναν αδιάθετα 75 εκ. ευρώ. 

Advertisement
 

Αν συνυπολογίσουμε τις ελλιπείς πληρωμές στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις συνδεδεμένες  ενισχύσεις, τα προβλήματα πληρωμών στα προγράμματα Σχεδίων βελτίωσης και Νέων αγροτών καθώς  και την μη απορρόφηση των πόρων των οικολογικών σχημάτων που αντιστοιχούν στο 25% των άμεσων  ενισχύσεων που θα αντικαθιστούσαν δήθεν και την απώλεια του πρασινίσματος γίνεται κατανοητό  πως η ΝΔ και δεν θέλει και δεν μπορεί να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο σε μια εποχή μάλιστα  πολλαπλής οικονομικής και κλιματικής κρίσης.  

Εδώ και 2 και πλέον χρόνια επισημαίνουμε πως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ  για τη νέα ΚΑΠ είναι εθνικά καταστροφικό και στρατηγικό μόνο κατ’ ευφημισμό. Η μεταφορά πόρων  από τον Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων στον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων στερεί από τον αγροτικό  κόσμο ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 940 εκ ευρώ. 

Εδώ και καιρό επισημαίνουμε πως τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια, 4 νεοδημοκράτες υπουργοί  αγροτικής ανάπτυξης δεν στάθηκαν ικανοί να διασφαλίσουν την έγκυρη και χωρίς προβλήματα  καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων φέρνοντας τους αγρότες σε δυσχέρεια και τη χώρα κοντά στον  κίνδυνο επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων και προστίμων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ εξαιτίας  των σοβαρών «λαθών» και των «εκπτώσεων» στις πληρωμές. 

Και όλα αυτά γιατί κάποιοι από τα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία τους στην Πλατεία Βάθης  αποφασίζουν πως θα ζήσει ο έλληνας και η ελληνίδα αγρότισσα αδιαφορώντας για τους κόπους και τις  δυσκολίες τους. Αδιαφορούν ακόμη και για τις περιοχές που είναι βουτηγμένες στις λάσπες και στα  αποκαΐδια. Απαξιούν ακόμη και να έλθουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου  τους καλεί επανειλημμένως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και την  επανυποβολή του στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, μετά από διάλογο και συμφωνία με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς. Απαιτεί παράλληλα από την κυβέρνηση να επαναφέρει την έγκυρη και έγκαιρη  πληρωμή των ενισχύσεων και με σαφές χρονοδιάγραμμα όπως συνέβαινε επί ημερών του.  

Advertisement

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι επόμενες πληρωμές θα είναι πολύ χειρότερες και τελικά θα  γίνονται όλο και λιγότερες ή ακόμη και τμηματικές. Η επόμενη χρονιά αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα  είναι πιο δύσκολη. Ευχόμαστε να διαψευστούμε.  

Καλή χρονιά σε όλους και όλες!

δελτίο τύπου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται «Ένα με τα Παιδιά»

12/12/25 1:01 μμ

Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται «Ένα με τα Παιδιά»

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Copper Shield - Ο σύμμαχος των φυτών απέναντι στην έλλειψη χαλκού

12/12/25 12:56 μμ

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Copper Shield – Ο σύμμαχος των φυτών απέναντι στην έλλειψη χαλκού

Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

12/12/25 10:42 πμ

Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:39 πμ

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:30 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

12/12/25 9:16 πμ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

12/12/25 9:12 πμ

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

12/12/25 9:07 πμ

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 - Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια - video

12/12/25 8:44 πμ

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 – Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια – video

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

12/12/25 8:31 πμ

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

12/12/25 12:12 πμ

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»

12/12/25 12:09 πμ

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»