Σύσκεψη για την πυροπροστασία και θέματα ασφάλειας  συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης 9 Απριλίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών κατόπιν εντολής του Αρχηγείου της Υπηρεσίας, με όλους του εμπλεκόμενους φορείς της ... Περισσότερα

Σύσκεψη για την πυροπροστασία στο Διοικητήριο Σερρών- video

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σύσκεψη για την πυροπροστασία και θέματα ασφάλειας  συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης 9 Απριλίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών κατόπιν εντολής του Αρχηγείου της Υπηρεσίας, με όλους του εμπλεκόμενους φορείς της πολιτικής προστασίας και των δήμων της Π.Ε Σερρών  στο Διοικητήριο, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου η οποία ξεκινά επίσημα την 1η Μαϊου και διαρκεί ως την 31η Οκτωβρίου. Ωστόσο όμως οι φωτιές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους γεγονός που σήμανε συναγερμό. Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει αρχές Απριλίου αλλά οι πυροσβέστες άρχισαν να δίνουν ήδη τη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Π.Υ. Σερρών Αντιπύραρχο Ανδρέα Θεοδωρίδη πρόκειται για την 2η  σύσκεψη που πραγματοποιείται  και ακολουθεί άλλη μία. 

Μέσα στον μήνα Απρίλιο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους  και για όσους δεν το πράξουν τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. 

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα συμμετείχε στη σύσκεψη και δήλωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες ενέργειες από τον δήμο Σερρών. Μάλιστα αναφέρει πως φέτος δόθηκαν περισσότερα χρήματα στους δήμους για τους καθαρισμούς των οικοπέδων και επισήμανε την ευθύνη και των ιδιοκτητών.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων αφορά  ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό ιστό ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας 300 µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Για τα εν λόγω ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31.03.2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 να υποβάλουν δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας. Η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, θα υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο δήμο. Το έντυπο αξιολόγησης  θα καταχωρείται  σε ηλεκτρονική πλατφόρμα .Ωστόσο όμως σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας του δήμου Σερρών Γιώργο Καδή  η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Πρόστιμα επιβάλλονται  αναφέρει ο κ. Καδής, ο οποίος τονίζει πως σκοπός είναι η συνεργασία των πολιτών με τους δήμους και όχι η επιβολή των προστίμων.

Να αναφέρουμε επίσης πως οι δήμοι υποχρεούνται 

Να τα καταχωρίσουν σε Ειδικό Μητρώο, τη  σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα στις τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου και να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν τεθεί σε λειτουργία.

  • Να συγκροτήσουν τις τριμελείς επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό (οι οποίες απαρτίζονται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του δήμου) που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες – δειγματοληπτικούς ελέγχους.
  • Να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του Κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. 
  • Να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές - video

26/08/25 7:45 μμ

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές – video

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

26/08/25 7:39 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας - video

26/08/25 7:28 μμ

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη της Ηράκλειας – video

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν - video

26/08/25 7:17 μμ

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν – video

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης