16.5 C
Serres

Τα «χρυσά» κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Date:

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ενεργοποιήσει» οικόπεδο νότιας της Κρήτης πλούσιο σε κοιτάσματα που αποτελεί και πολιτική «απάντηση» στην τουρική προκλητικότητα.
 
Το υπουργείο ενέργειας ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη της εν λόγω περιοχής, σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά. «Η περιβαλλοντική μελέτη, είναι το τελευταίο στάδιο πριν προκηρύξεις τον διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσεις σε μεγάλες εταιρείες αυτά τα οικόπεδα», τόνισε συγκεκριμένα.
Αυτή η περιοχή ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και είναι μέρος του «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.
Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με οικόπεδο που παραχωρήθηκε «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, αυτές οι περιοχές είχαν προκηρυχθεί σε διεθνή διαγωνισμό το 2014, «είχαμε κατοχυρώσει με δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. όλα τα όρια και στη συνέχεια, ήρθε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που επικαλύπτει ένα μέρος της περιοχής».
Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για όλο το τμήμα νότια της Κρήτης. Συνολικά σε όλη την περιοχή η εκτίμηση είναι ότι έχουμε περίπου 30 πιθανούς στόχους, 30 περιοχές με σοβαρά κοιτάσματα υδραγοναθράκων. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει 12 περιοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η αξία των κοιτασμάτων θα φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ»

Ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε ότι η περιοχή είναι μεγαλύτερη από το «χρυσό» κοίτασμα Λεβιάθαν.
«Δεν νομίζω πως θα πάνε άμεσα για την εκμετάλλευση όλων των στόχων, γιατί χρειάζεται μια επένδυση της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σταδιακά θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τρέχουσες τιμές, η αξία όλων των κοιτασμάτων θα είναι γύρω στα 700 δισ. που με βάση τον Νόμο Μανιάτη, θα πάρουμε τα 140 δισ. το ελληνικό δημόσιο και 45 δισ. οι περιφέρειες, όπως τόνισε ο κ. Φώσκολος.
Σήμερα στην Ελλάδα θα είχαμε έξι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά την περίοδο 2015-19. Δεν προχώρησε τίποτα. «Σήμερα θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εισρέουν δεκάδες εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Το φυσικό αέριο μέχρι το 2050 θεωρείται ως το μεταβατικό καύσιμο.






Τι ρόλο έχει η τουρκολιβυκή ΑΟΖ

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, η τουρκολιβυκή ΑΟΖ είναι παράνομη από την αρχή ως το τέλος», σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη.
Που όπως υπογράμμισε: «Το επόμενο βήμα από πλευράς Ελλάδας είναι ο ορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θέλω να πιστεύω αυτή η κίνηση μαζί με τον αγωγό Φυσικού Αερίου ΕastMed θα ενισχύσουν σημαντικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
 

 
πηγή mega.gr

ΟικονομίαΤα «χρυσά» κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

IOBE: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έμεινε στάσιμος τον Απρίλιο 2024

Τον Απρίλιο 2024 ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε στα...

Κακάο: Η εκτίναξη των τιμών αδειάζει τα ταμεία των εμπόρων και φέρνει νέα κρίση στην αγορά

Η έλλειψη ρευστότητας που αναστατώνει την παγκόσμια αγορά κακάο...

ΑΑΔΕ: Παροχή επιπλέον χρόνου στη διασύνδεση ΦΗΜ και POS για 7.600 επιχειρήσεις με ασύμβατα συστήματα

Την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS...

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες σήμερα

Περιορισμένη εξυπηρέτηση θα προσφέρουν τα καταστήματα των τραπεζών σήμερα,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα