Εκπρόσωποι 180 χωρών συνέρχονται στην Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: έχουν στη διάθεσή τους 10 ημέρες για να συντάξουν την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για την μείωση της ... Περισσότερα

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

Epilogestv

Epilogestv

Εκπρόσωποι 180 χωρών συνέρχονται στην Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: έχουν στη διάθεσή τους 10 ημέρες για να συντάξουν την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για την μείωση της μάστιγας της ρύπανσης από τα πλαστικά που οδηγεί σε ασφυξία τον πλανήτη.

Το «νομικά δεσμευτικό» αυτό κείμενο συζητείται εδώ και τρία χρόνια και, όπως προειδοποίησε ο διπλωμάτης που ηγείται των συνομιλιών, ο Luis Vayas Valdivieso από το Εκουαδόρ, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των 600 περίπου μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, «δεν θα έρθει αυτόματα».

Η σύνοδος της Γενεύης βαφτίστηκε CIN5-2 και προστέθηκε στην διαδικασία των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για το θέμα μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Μπουζάν της Νότιας Κορέας στο τέλος του 2024 λόγω της εναντίωσης ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών, καθώς οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις περιπλέκουν τις συνομιλίες.

Χθες, παραμονή της έναρξης των εργασιών της συνόδου, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν προειδοποίηση.

Η ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί «σοβαρό αυξανόμενο και υποτιμημένο κίνδυνο» για την υγεία που κοστίζει τουλάχιστον 1.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προειδοποίησαν οι ειδικοί σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

Ο Philip Landrigan, γιατρός και ερευνητής στο Boston College των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι οι ευάλωτοι, και ιδιαίτερα τα παιδιά, πλήττονται περισσότερο από την ρύπανση από τα πλαστικά.

Στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, «τα ύδατα, οι λίμνες, τα ποτάμια είναι μολυσμένα και τα μικροσωματίδια του πλαστικού που παραμένουν στα μολυσμένα νερά ευθύνονται για πολλές ασθένειες, κυρίως στα παιδιά», εξήγησε ο Robert Kitumaini Chikwanine, εκτελεστικός διευθυντής της μκο Solidarité pour la Protection des droits de l’enfant (Αλληλεγγύη για Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών) μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Και για την οικονομία των λέξεων στον ίδιο χώρο έχει τοποθετηθεί μία κατασκευή με επίκεντρο αντίγραφο του γλυπτού του Ογκύστ Ροντέν «Ο Σκεπτόμενος» ανάμεσα σε μία θάλασσα πλαστικών σκουπιδιών. Τίτλος του «Το Αχθος του Σκεπτόμενου». Ο δημιουργός του, ο καναδός ακτιβιστής Benjamin Von Wong θέλει να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να σκεφτούν «τις συνέπειες της ρύπανσης από τα πλαστικά στην ανθρώπινη υγεία».

Advertisement
MEGA

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace Graham Forbes ζήτησε κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην Γενεύη να σταματήσει η «κατασκευή τόσου πολύ πλαστικού για να σταματήσει η κρίση της ρύπανσης από τα πλαστικά».

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να καταφέρουμε μείωση στην παραγωγή του πλαστικού», δήλωσε η Seema Prabhu της ελβετικής μκο Trash Hero World που δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ινδονησία, Μαλαισία).

«Υπάρχουν πολλά πετροχημικά εργοστάσια και βιομηχανίες κατασκευής πλαστικών» στις χώρες αυτές, από τα οποία εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, «λόγος για τον οποίο καλούμε σε μία δίκαιη μετάβαση στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την συλλογή των απορριμμάτων».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video

Σχολιάστε

17 − 4 =