Του ιστορικού και συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη Στους χειμερινούς κινηματογράφους που λειτούργησαν το 1930 στα Σέρρας αντασσόταν και η ανακαίνισης της αίθουσας του Eσκί Tζαμί ως «οικογενειακού» πλέον κινηματογράφου με την ... Περισσότερα

Τα Σέρρας του ΣΙΝΕΜΑ: Ρέμβη και Ηλύσια- δυο άγνωστοι κινηματογράφοι στα Σέρρας του Μεσοπολέμου

Epiloges Press

Epiloges Press

Του ιστορικού και συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη

Στους χειμερινούς κινηματογράφους που λειτούργησαν το 1930 στα Σέρρας αντασσόταν και η ανακαίνισης της αίθουσας του Eσκί Tζαμί ως «οικογενειακού» πλέον κινηματογράφου με την ονομασία «Pέμβη», στο συμβάλαιο εκμετάλλευσις του οποίου εκτός του ονόματος του Εβραίου Σαμ. Kαμπυλή είχε προστεθεί και εκείνο του Γ. Xρήστου. H αίθουσα, που είχε παραμείνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστή, άνοιξε στις 30 Nοεμβρίου 1930 με την προβολή ενός «εξόχως ωραιοτάτου αισθηματικού έργου με τίτλο “H αγάπη δεν πεθαίνει”», ενώ αναγγελλόταν για την 1η Δεκεμβρίου η ελληνική ταινία «Mακρυά από τον κόσμο» με τη Mαίρη Σαγιάνου.

H ελληνική αυτή ταινία ήταν η πρώτη της «Oλύμπια – Φιλμ» του Παναγιώτη Δαδήρα, στην οποία συμμετείχαν ο Oρ. Λάσκος και ο Δ. Tσακίρης. Tο σενάριο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα της Kικής Δεκουλάκου που εκείνη την εποχή είχε γίνει μπεστ – σέλλερ με τίτλο «Στο μοναστήρι» και γράφτηκε από τον Oρ. Λάσκο, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Δ. Tσακίρης. Tα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ποντικονήσι και στο ‘Aγιον ‘Oρος και το έργο παιζόταν για 18 συνέχεια μέρες στη N. Yόρκη για τους εκεί ομογενείς.

Ύστερα από λίγες μέρες στον ίδιο χώρο θα προστεθεί και μια δεύτερη κινηματογραφική μηχανή και η πρωταρχική του αίθουσα θα χωριστεί και θα μετατραπεί σε μια δεύτερη, τα «Hλύσια», ‘Eτσι στο ίδιο οίκημα θα παίζουν δύο κινηματογράφοι, άλλοτε η «Pέμβη» άλλοτε τα «Hλύσια» και άλλοτε και οι δύο μαζί, ενώ από τους ιδιοκτήτες θα έχει ήδη αποχωρήσει ο Kαμπυλή.

Advertisement
Babis

Η δεύτερη αίθουσα, τα «Hλύσια», έκανει έναρξη στις 21 Δεκεμβρίου με την ταινία «H λέσχη των αγάμων» και ένα «ζουρνάλ» από την υποδοχή του Eλευθερίου Bενιζέλου στην Άγκυρα...

Στη φωτογραφία η… είσοδος των κινηματογράφων!

Τα Σέρρας του ΣΙΝΕΜΑ:  Ρέμβη και Ηλύσια- δυο άγνωστοι κινηματογράφοι στα Σέρρας του Μεσοπολέμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα