Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρής Covid-19 έχουν σωματικά, ψυχικά ή γνωστικά συμπτώματα και προβλήματα έναν χρόνο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρής Covid-19 έχουν σωματικά, ψυχικά ή γνωστικά συμπτώματα και προβλήματα έναν χρόνο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Advertisement
 

Είναι η πρώτη πολυκεντρική μελέτη διεθνώς, που εξετάζει σε τόσο βάθος χρόνου τα μακροχρόνια προβλήματα όσων επιβίωσαν σε ΜΕΘ μετά από βαριά Covid-19, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα

Μετά από ένα έτος, τρεις στους τέσσερις πρώην ασθενείς (74%) έχουν σωματικά συμπτώματα, ένας στους τέσσερις (26%) ψυχικά και ένας στους έξι (16%) γνωστικά προβλήματα. Τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα είναι κόπωση και σωματική αδυναμία (39%), ακαμψία στις αρθρώσεις (26%), πόνοι στις αρθρώσεις (26%), μυϊκή αδυναμία (25%) και μυαλγία (21%).

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και 11 νοσοκομεία της Ολλανδίας, με επικεφαλής τους δρες Μαρίεκε Ζέγκερς και Χίντε Χισάκερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of Αmerican Medical Association» (JAMA), μελέτησαν 246 ασθενείς -176 άνδρες και 70 γυναίκες με μέση ηλικία 61 ετών- που είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ το 2020 και αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους μετά από έναν χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των ασθενών -τα τρία τέταρτα- εμφανίζουν λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα ένα έτος μετά από την «περιπέτεια» της ΜΕΘ. Περίπου οι μισοί νιώθουν κόπωση, ενώ άλλοι πόνους, μυϊκή αδυναμία, δύσπνοια κ.ά. Ένας στους πέντε νιώθει αισθήματα άγχους ή μετατραυματικού στρες και ένας στους έξι γνωστικά προβλήματα, όπως εξασθένηση της μνήμης και της ικανότητας προσοχής.

Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πρώην ασθενών ΜΕΘ. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εργασία τους: Κάποιοι αναγκάζονται να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, άλλοι ακόμη έχουν άδεια για λόγους υγείας και μερικοί έχουν παρατήσει τη δουλειά τους.

Advertisement
Family Kitchen

«Η μελέτη δείχνει πόσο απίστευτη επίπτωση έχει η εισαγωγή σε ΜΕΘ στις ζωές των πρώην ασθενών με Covid-19. Ακόμη και μετά από ένα έτος, οι μισοί νιώθουν κουρασμένοι ή δεν έχουν την ενέργεια να αναλάβουν πλήρως τις εργασίες τους», δήλωσε η Ζέγκερς.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/25 10:28 πμ

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/25 10:04 πμ

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

25/10/25 9:49 πμ

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο