«Ο Ερντογάν έρχεται σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ, με μια χώρα με την οποία προσπαθούσε να “ρίξει γέφυρες“. Ουσιαστικά, η Τουρκία θέτει σε αμφιβολία το στρατηγικό της προσανατολισμό, θέτει ... Περισσότερα

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1: «Η Άγκυρα θέτει σε αμφιβολία τη ΝΑΤΟϊκή της ταυτότητα»

Epiloges Press

Epiloges Press

«Ο Ερντογάν έρχεται σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ, με μια χώρα με την οποία προσπαθούσε να “ρίξει γέφυρες“. Ουσιαστικά, η Τουρκία θέτει σε αμφιβολία το στρατηγικό της προσανατολισμό, θέτει σε αμφιβολία την ίδια τη ΝΑΤΟϊκή της ταυτότητα. Ο Ερντογάν προτάσσει την επιλογή του να απευθύνεται στο μουσουλμανικό ακροατήριο, διεκδικώντας το ρόλο του “πατέρα” του σουνιτικού κόσμου», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Advertisement
 

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολίασε το ρόλο της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και την ξεκάθαρη στάση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς. «Η Τουρκία παραμένει υπολογίσιμος πόλος. Όμως, με τη στάση που ακολουθεί, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έντιμο διαμεσολαβητή. Προσπάθησε, άλλωστε, να διαδραματίσει ρόλο στο θέμα των ομήρων, αλλά κι εκεί τα πρωτεία πήραν άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος», δήλωσε. «Η ξεκάθαρη θέση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς μειώνει την αξιοπιστία της στον αραβικό κόσμο και την απομακρύνει από μετριοπαθείς αραβικές χώρες, οι οποίες επιθυμούν την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει αποδείξει ότι η διαφορά απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι μεγάλη. Όμως, καλό θα ήταν να μην επηρεαστεί η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν είμαστε αφελείς. Κανείς στην Αθήνα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ξαφνικά άλλαξε. Όμως, η νηνεμία στο Αιγαίο είναι η μόνη θετική εξέλιξη σε μία περιοχή που έχει δύο πολέμους: έναν στην Ουκρανία και ένα στη Μέση Ανατολή. Η νηνεμία αποτελεί καλή είδηση για την περιοχή και πρέπει να διαφυλαχθεί, προς όφελος της γειτονιάς μας», τόνισε.

Επίσης, σχολίασε το ρόλο και τους στόχους της διπλωματίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Είναι θετικό ότι το Ισραήλ αφήνει αυτή τη στιγμή χρόνο για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να φύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότιο. Σίγουρα, ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση. Επίσης, λύση δεν αποτελεί το να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα. Η διπλωματία τώρα εργάζεται για δύο πράγματα: Πρώτον, για ανθρωπιστικές παύσεις και δεύτερον για την προστασία των αμάχων», δήλωσε. «Εκτιμώ ότι αν η διπλωματία πετύχαινε κάτι στο ζήτημα των ομήρων, σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μια μικρή “βαλβίδα” εκτόνωσης της κρίσης. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά και επίπονη προσπάθεια», πρόσθεσε εμφατικά, υπενθυμίζοντας το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα αλλά και την δίκαιη αξίωση των Παλαιστίνιων για εθνική εστία.

Advertisement


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών