Την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media. Το εν λόγω σχέδιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες που δεν ... Περισσότερα

Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εθισμό ανηλίκων στα social media – Οι τρεις βασικοί άξονες και το μεγάλο στοίχημα

Epilogestv

Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media. Το εν λόγω σχέδιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες που δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση του γονικού ελέγχου, την αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας και τον διάλογο με τις πλατφόρμες.

Advertisement
 

Μεγάλο στοίχημα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι να υπάρξει ενεργή εμπλοκή των γονέων. Έτσι, στην ειδική σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκήσουν γονικό έλεγχο.

Ισχυρό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα θα αποτελέσει η εφαρμογή Kids Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα παιδιά και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την Άνοιξη. Θα λειτουργεί παράλληλα ως εργαλείο γονικού ελέγχου και θα πιστοποιεί την πραγματική ηλικία του χρήστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει από μία έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας.

Μία μόνιμη δικαιολογία των μεγάλων πλατφορμών Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι ότι δεν μπορούν εύκολα να πιστοποιήσουν τις ηλικίες των χρηστών τους. Απάντηση σε αυτό έρχεται να δώσει το Kids Wallet, μέσω του οποίου θα μπορούν να αντλήσουν την πληροφορία της ηλικίας και άρα να προωθούν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Πώς θα γίνει αυτό; Κλειδί σε αυτό θα αποτελέσει ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που έχει το παιδί. Οι γονείς θα πρέπει να δηλώσουν στο Μητρώο Πολιτών ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ανήκει στο παιδί τους και να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο κινητό των παιδιών τους. Το Kids Wallet θα συνδέεται με το Μητρώο Πολιτών και έτσι θα διασταυρώνει και θα πιστοποιεί την ηλικία του ανηλίκου.

Στόχος είναι να ξεκινήσει διάλογος με τις πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αυτό η κυβέρνηση θα αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παιδιά στο χάος των social

Τη στιγμή που ένα παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων και περιορισμών στη χρήση των κοινωνικών δικτύων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έφηβοι στη χώρα μας τραυματίζονται σε ριψοκίνδυνες προκλήσεις, όπως αυτή του Superman challenge στο Tik Tok, ενώ παιδιά ακόμα και προσχολικής ηλικίας διαφημίζουν προϊόντα σε λογαριασμούς των γονέων τους. Αρκετοί γονείς βλέπουν πελαγωμένοι τα παιδιά τους να βυθίζονται στον “ψηφιακό ωκεανό” και δυσκολεύονται να βάλουν όρια.

Πριν από την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να κλείσει για έναν χρόνο το Tik Tok μετά τη δολοφονία ενός εφήβου, είχε προηγηθεί η υιοθέτηση νόμου από την Αυστραλία με τον οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση ανηλίκων μέχρι 16 ετών σε πλατφόρμες όπως το Tik Tok και το Instagram. Το 2023 η Γαλλία είχε απαιτήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίρνουν γονική άδεια για τη δημιουργία λογαριασμών από χρήστες έως 15 ετών. Ωστόσο, η σχετική νομοθετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Advertisement
MEGA

Λύνεται ωστόσο το πρόβλημα του ψηφιακού εθισμού παιδιών και εφήβων αν καταργήσουμε τη χρήση της μίας ή της άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης;

“Πριν πάμε στην απαγόρευση την καθολική πρέπει να δούμε το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι η συστηματική χρήση του διαδικτύου και των social media από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, τα οποία μάλιστα δεν αναγνωρίζουν και τους κινδύνους του διαδικτύου. Θα πρέπει να πούμε ότι η τεχνολογία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Πρέπει να έχουμε και να εισπράττουμε τα θετικά της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, όμως να έχουμε μια εκπαίδευση και για ενήλικες και κυρίως οι ενήλικοι πάνω σε αυτά τα ζητήματα και κυρίως στους κινδύνους του εθισμού” τονίζει στο ΕΡΤNews η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο και Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βία των Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου.

Το κλειδί για την πιο ισορροπημένη και ασφαλή χρήση των social media από τους ανηλίκους είναι ο αποτελεσματικός γονεϊκός έλεγχος. “Υπάρχει ήδη εκπονηθείσα εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο, με την οποία συμφωνώ απόλυτα. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία γονεϊκού ελέγχου, θα πρέπει οι γονείς και τα παιδιά να αντιληφθούν τον κίνδυνο του εθισμού και θα πρέπει να παρέχει και η πολιτεία απλώχερα όλα τα εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων” πρόσθεσε η κα Αρτινοπούλου.

πηγή ertnews.gr

φωτο: AP Photo/Rick Rycroft


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου

05/12/25 9:38 μμ

Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου

Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων

05/12/25 9:36 μμ

Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων

Με ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών της Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε ο Κ. Γκιουλέκας

05/12/25 9:29 μμ

Με ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών της Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε ο Κ. Γκιουλέκας

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει σήμερα 6 Δεκέμβριου

05/12/25 8:18 μμ

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει 6 Δεκέμβριου

Τέταρτη η Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα, για πέντε εκατοστά εκτός βάθρου

05/12/25 9:08 μμ

Τέταρτη η Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα, για πέντε εκατοστά εκτός βάθρου

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης

05/12/25 9:03 μμ

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

05/12/25 8:56 μμ

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

Με μήνυμα συλλογικότητας και θεματική «Μουσεία και Ελπίδα» επέστρεψε το 15ο CoMuseum

05/12/25 8:53 μμ

Με μήνυμα συλλογικότητας και θεματική «Μουσεία και Ελπίδα» επέστρεψε το 15ο CoMuseum

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν αύριο, Σάββατο, με εντολή της ΕΛΑΣ

05/12/25 8:50 μμ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν αύριο, Σάββατο, με εντολή της ΕΛΑΣ

«Ανάπλαση προσώπων από το παρελθόν»: Μasterclass του Μ. Παπαγρηγοράκη στις 9/12 στο Ναύπλιο

05/12/25 8:43 μμ

«Ανάπλαση προσώπων από το παρελθόν»: Μasterclass του Μ. Παπαγρηγοράκη στις 9/12 στο Ναύπλιο

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

05/12/25 8:39 μμ

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

Μια μεσαιωνική υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων...Η Δίκη της Μονής Δοχειαρίου στη Θεσσαλονίκη του 1361

05/12/25 8:33 μμ

Μια μεσαιωνική υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων…Η Δίκη της Μονής Δοχειαρίου στη Θεσσαλονίκη του 1361