«Δεν υπάρχει περιθώριο για αδύναμα σημεία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου στο Olympia Forum ΙV, που πραγματοποιείται έως ... Περισσότερα

Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδύναμα σημεία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό

Epiloges Press

Epiloges Press

«Δεν υπάρχει περιθώριο για αδύναμα σημεία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου στο Olympia Forum ΙV, που πραγματοποιείται έως τις 24 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Αναφερόμενος σε έναν ολοκαίνουριο, αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, εξήγησε πως: «Πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση, όπου οι πρακτικές του παρελθόντος, π.χ. σπίτια μέσα στα ρέματα, αλλά και ρέματα που γίνονται δρόμοι, κ.λπ. θα έχουν τελειώσει», για να προσθέσει: «Πάμε σε νέες προδιαγραφές στις περιοχές πλημμύρας. Πάμε σε νέα προγράμματα, με τα οποία πρέπει να ενισχύεται και ο ιδιωτικός τομέας για να αυξήσει την ανθεκτικότητα. Πάμε σε άμεση εξέταση και ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών, ώστε να αντέχουν πολύ μεγαλύτερες πλημμύρες, από ότι προβλέπεται ως τώρα. Πάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα -στο βαθμό που μπορούμε- καθώς η Ελλάδα είναι γεμάτη με ρέματα, που έχουν δόμηση είτε αυθαίρετη είτε μη αυθαίρετη, αλλά μη συμβατή με πλημμύρες 1.000 ετών. Συζητάμε πολύ σοβαρά και κοιτάμε τα κλιματικά μοντέλα, για το ποιο θα είναι το επόμενο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θα κάνουμε».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Σκυλακάκης, επισήμανε πως θα υπάρξουν: 1) νέοι θεσμοί, π.χ. Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας και άλλες σοβαρές αλλαγές στη διαχείριση των υδάτων μας, μεταρρυθμίσεις βαθιές, 2) νέο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, καθώς έχει γίνει με υπόθεση για πλημμύρες, οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές πλέον και 3) μεγάλη επένδυση στην ανθεκτικότητα, με την ιεράρχηση: ανθρώπινη ζωή, κρίσιμες υποδομές και ιδιωτική περιουσία.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κάθε πότε θα βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα με φαινόμενα όπως αυτό της πρόσφατης κακοκαιρίας «Daniel», ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε την αναγκαιότητα να εισάγουμε πάρα πολύ έντονα, μαζί με την έννοια της «αντιπλημμυρικής προστασίας» και αυτήν της «αντιπλημμυρικής ανθεκτικότητας», παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα: «Ανθεκτικότητα σημαίνει ότι ο βιολογικός καθαρισμός της πληττόμενης περιοχής δεν πλημμυρίζει, δεν σταματά και δεν παραμένουν για ημέρες τα λύματα της περιοχής χωρίς να καθαρίζονται. Ανθεκτικότητα σημαίνει το σύστημα ύδρευσης, ακόμα και αν γίνει πλημμύρα και κατρακυλήσουν βράχοι και διαλύσουν σε κάποιο σημείο το σύστημα, να υπάρχει plan b, με σωλήνες έτοιμους για τέτοια περίπτωση και σε δυο-τρεις ημέρες να έχει αποκατασταθεί το νερό. Ανθεκτικότητα σημαίνει, στην ιδιωτική περιουσία, αν υπάρχει μία περιοχή με έντονο κίνδυνο πλημμύρας, ο στάβλος με 8.000 χοιρινά, να μην είναι φτιαγμένος στο επίπεδο που είναι όλα τα υπόλοιπα. Αν έχει φτιαχτεί σε ένα ανάχωμα 4 μέτρων, θα αντέχει την πλημμύρα αυτή, χωρίς να πεθάνουν τα ζώα».

Advertisement
ktimatologio

Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να ανακατανέμει πόρους, να προωθεί στην προσαρμογή πόρους που θα πήγαιναν στην ενεργειακή μετάβαση. Και αυτό, όχι απλώς χωρίς να χάσει τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά επιτυγχάνοντάς τους, ταχύτερα, από ότι είχαμε υπολογίσει. Όσον αφορά στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτό, αφορά και στη γενικότερη διαπραγμάτευση που γίνεται παγκόσμια με τις αναπτυσσόμενες χώρες, διότι η Ευρώπη -και ειδικά η Νότια Ευρώπη- είναι περιοχή κατ’ εξοχήν ευάλωτη στην κλιματική κρίση. Και η πολιτική της, πρέπει να το λάβει υπόψη, διότι βλέπουμε ότι τα φαινόμενα έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι αναμέναμε».

Αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας υπογράμμισε: «Σχεδιάζουμε πολύ προσεκτικά στο Υπουργείο κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι σχετικές διαδικασίες», προσθέτοντας: «Ο στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την εισαγωγή των φωτοβολταϊκών. Απλώς, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα, που απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση».

Τέλος, για την οικονομική στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δήλωσε: «Αν υπάρξει μία μείζων κρίση, θα κάνουμε ότι κάναμε και την προηγούμενη φορά. Αν δεν υπάρξει, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31.12.2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

12/03/26 10:59 μμ

ΘΕΜΑ Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

12/03/26 10:54 μμ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

12/03/26 10:38 μμ

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή

12/03/26 10:29 μμ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή

28o ΦΝΘ: Οι φωτογραφίες της Καισαριανής και η μάχη για την ιστορική αλήθεια σε συζήτηση με τον Δ. Σωτηρόπουλο

12/03/26 10:26 μμ

28o ΦΝΘ: Οι φωτογραφίες της Καισαριανής και η μάχη για την ιστορική αλήθεια σε συζήτηση με τον Δ. Σωτηρόπουλο

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός από το European Heritage Hub

12/03/26 11:36 μμ

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός από το European Heritage Hub

Άρειος Πάγος: Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, δεν μπορεί να απολυθούν και δεν μπορεί να επανακαταταγούν στο α΄ μισθολογικό κλιμάκιο

12/03/26 11:34 μμ

Άρειος Πάγος: Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, δεν μπορεί να απολυθούν και δεν μπορεί να επανακαταταγούν στο α΄ μισθολογικό κλιμάκιο

Συζήτηση και αιχμές στο Δ.Σ. Σερρών για τη μελέτη του Κλειστού Κολυμβητηρίου Σερρών - Επτά παρατάσεις και επιπλέον κόστος 255 χιλ. ευρώ - video

12/03/26 8:34 μμ

Συζήτηση και αιχμές στο Δ.Σ. Σερρών για τη μελέτη του Κλειστού Κολυμβητηρίου Σερρών – Επτά παρατάσεις και επιπλέον κόστος 255 χιλ. ευρώ – video

Στον ουρανό οι τιμές των καυσίμων - Τι λένε οι Σερραίοι - video

12/03/26 8:27 μμ

Στον ουρανό οι τιμές των καυσίμων – Τι λένε οι Σερραίοι – video

Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα - video

12/03/26 8:20 μμ

Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα – video

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την "υπόθεση Λιανάκη" στο Εφετείο Θεσσαλονίκης - video

12/03/26 8:11 μμ

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την “υπόθεση Λιανάκη” στο Εφετείο Θεσσαλονίκης – video

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν

12/03/26 8:03 μμ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν