«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει» δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως πρόσθεσε: ... Περισσότερα

Θ. Σκυλακάκης: Κάτω από 14 σεντς το πράσινο τιμολόγιο

Epilogestv

Epilogestv

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει» δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Advertisement
 

Όπως πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός, ήδη, λειτουργεί. Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί και πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο στο πράσινο και στα κίτρινα τιμολόγια. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, πιστεύω ότι θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων».

Ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε παράλληλα, πως η δουλειά τής κυβέρνησης δεν σταματάει στην πρωτοβουλία των νέων τιμολογίων, που πυροδότησε τον ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο ανταγωνισμός που επηρεάζει το περιθώριο κέρδους των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή είναι ένα κομμάτι του λογαριασμού ρεύματος. Ο λογαριασμός έχει, ωστόσο, πολλά άλλα στοιχεία που τον επηρεάζουν, π.χ. οι τιμές των ρύπων, που έχουν ακριβύνει, από τα 20-25 ευρώ, έφτασαν στα 75-80 ευρώ. Επίσης, έχει την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει μειωθεί και το κόστος της λιγνιτοπαραγωγής, που είναι ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής, ο οποίος φεύγει, σταδιακά, από το μίγμα. Επίσης, έχει το κομμάτι των ρευματοκλοπών, όπου λαμβάνουμε πολύ αυστηρά μέτρα για να τις περιορίσουμε και έχει και το κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης. Και για να βάλω όλη τη συνθετότητα του θέματος υπάρχει και το κόστος του μαζούτ στα νησιά, το οποίο είναι πολύ υψηλό και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα φύγει από την εξίσωση».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως για να έχουμε χαμηλούς λογαριασμούς τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε: «Να βάζουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ φθηνές -μετά την αρχική επένδυση το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό. Το δεύτερο είναι να γίνουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και να σταματήσουμε να καίμε ρυπογόνο και πανάκριβο μαζούτ στα νησιά. Και το τρίτο είναι -έχοντας ανταγωνισμό, όπως τώρα- να μειώσουμε τις ρευματοκλοπές και την ασυνέπεια (σ.σ. αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών)».

Ειδικά, για τις ρευματοκλοπές υπογράμμισε πως η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ -που θα καταστεί πράξη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους- και η αύξηση των ποινών για τους παραβάτες θα συμβάλλουν στη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Ήδη πιάναμε, ετησίως, 13.000 που έκαναν ρευματοκλοπές, τεράστιος αριθμός “δυο ρωμαϊκές λεγεώνες”…».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες των τιμολογίων, σημείωσε πως στο «πράσινο» η τιμή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, που ήταν σε ισχύ οι οριζόντιες επιδοτήσεις.

«Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο μεταπίπτουν, αυτομάτως, όλοι οι καταναλωτές, αν δεν κάνουν κάποια επιλογή. Τις τιμές θα τις δούμε στις 2.1.2024. Θα τις ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα εξελιχθεί το πράσινο με τιμές ακόμα και κάτω από 14 σεντς η κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο από κάποιους παρόχους», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «και τα μπλε (σ.σ. σταθερά), τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά, ακόμη και κάτω από 15 σεντς από έναν πάροχο».

Στη συνέχεια, παρέθεσε μερικές από τις βασικές διαφορές των τιμολογίων: «Το πράσινο είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, στο οποίο, όμως ξέρεις την τιμή την 1η ημέρα του μήνα. Στο μπλε ξέρεις την τιμή για έξι μήνες ή για ένα χρόνο από την αρχή που κάνεις το συμβόλαιο και το κίτρινο τιμολόγιο, είναι κυμαινόμενο εκ των υστέρων, βλέπεις την τιμή μετά το τέλος του μήνα, αφού έχεις καταναλώσει» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας πως: «Η ουσία δεν είναι τι χρώματα θα διαλέξει ο καταναλωτής. Η ουσία είναι σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Και αυτό πετυχαίνουμε».

Advertisement

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, άνω του 40%, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν. Γεγονός, που σημαίνει ότι οι τιμές των τιμολογίων τους θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από αυτές που προσφέρουν οι πάροχοι και θα διαμορφωθούν σε προ κρίσεως επίπεδα. Ο λόγος για τους δικαιούχους Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ Α και Β), αλλά και για τους δικαιούχους της νέας κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες (αναμένεται να ωφεληθούν, για πρώτη φορά, 30.000 πολύτεκνες οικογένειες). Καλύτερες τιμές θα δουν, επίσης, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, η οποία αφορά στο χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024. Μάλιστα οι εν λόγω επιδοτήσεις αφορούν όλες τις κατηγορίες τιμολογίων και στα τέσσερα χρώματα δηλαδή, όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην συνθετότητα της αγοράς ενέργειας και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει μία τάξη: «Είχαμε 130 διαφορετικά τιμολόγια. Αυτά -κατά βάση- ο καταναλωτής δεν τα παρακολουθούσε, οπότε δεν τον απασχολούσε. Η συνθετότητα υπήρχε, απλώς δεν την κοιτάζαμε. Τώρα είπαμε ότι αυτά τα 130 τιμολόγια τα ομαδοποιούμε σε 3+1 κατηγορίες… Τα βάζουμε σε μεγάλες κατηγορίες και εκπαιδεύουμε τον κόσμο και αυτή η εκπαίδευση έχει πάντα ένα κόστος στην πρώτη φάση, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι όταν μάθει ο καταναλωτής πώς λειτουργεί το σύστημα, θα διαφυλάξει ο ίδιος τα συμφέροντά του».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Γυμνασίων μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 11:11 πμ

Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών – video

Τρακτέρ μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 10:56 πμ

Τρακτέρ το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή η διανομή των διατακτικών επιταγών - video

18/12/25 10:36 πμ

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή 19/12 η διανομή των διατακτικών επιταγών – video

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων - video

18/12/25 10:29 πμ

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων – video

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

18/12/25 10:08 πμ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

18/12/25 9:58 πμ

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

Σε γιορτινό κλίμα η πόλη των Σερρών – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

18/12/25 9:53 πμ

Σέρρες: Σε γιορτινό κλίμα η πόλη – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

18/12/25 9:44 πμ

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης